Ανακαλύψτε τη Σκάλα της Τζαβέλαινας

Ένα μονοπάτι που σε ταξιδεύει πίσω στην ιστορία, αλλά και σε εικόνες μαγικές στο παρόν που κόβουν την ανάσα, είναι η περίφημη Σκάλα της Τζαβέλαινας. Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια, στα στενά του ποταμού Αχέροντα που εκτός από το απαράμιλλο φυσικό του κάλλος, κουβαλά και τη δική του ένδοξη ιστορία. Ειδικά, όσον αφορά το όνομά του και από πού προέρχεται, υπάρχουν διάφορες εκδοχές, που όλες έχουν να κάνουν με τη θρυλική καπετάνισσα Τζαβέλαινα.

Η μία εκδοχή θέλει την Τζαβέλαινα να έπεσε στο μέρος αυτό με το άλογό της και σκοτώθηκε. Η άλλη λέει ότι το παλιό αυτό μονοπάτι των Σουλιωτών, το έφτιαξε η ίδια με τους συντρόφους της κρεμασμένη από τα βράχια.
Η Σκάλα της Τζαβέλαινας είναι ένα κλιμακωτό μονοπάτι, σκαλισμένο στο βράχο και απόκρημνο σε μερικά σημεία, που οδηγεί στο ένδοξο Σούλι κι εκεί μέσω του γεφυριού της Ντάλας στο χωριό Σαμονίβα όπου ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το κάστρο της Κιάφας και το μαρτυρικό Κούγκι.
Η Σκάλα της Τζαβέλαινας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους φυσιολάτρες. Γιατί, δεν υπάρχει ωραιότερο και πιο εντυπωσιακό τοπίο με θέα που κόβει την ανάσα και τον ποταμό Αχέροντα να περνά ανάμεσα από τα λευκά βράχια. Μάλιστα, οι θρύλοι που κουβαλά ο «ποταμός του θανάτου», όπως έλεγαν τον Αχέροντα, έρχονται να προσθέσουν τη δική τους πινελιά μυστηρίου στο όλο σκηνικό.
Η Σκάλα βρίσκεται έξω από το χωριό Γλυκή στον Αχέροντα, ενώ για να τη βρείτε θα πρέπει αρχικά να στρίψετε αριστερά αμέσως μετά την μεταλλική γέφυρα στη Γλυκή.






www.newsbeast.gr