Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει τον τάφο της Κλεοπάτρας


Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη, αυτή του τάφου του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Όπως ισχυρίζονται, μάλιστα, γνωρίζουν πού να σκάψουν και ελπίζουν να αποκαλύψουν τον τάφο «σύντομα».
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το επίμαχο σημείο, το οποίο εντοπίστηκε με ειδικό ραντάρ,
βρίσκεται 17 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξάνδρεια, σε μια δαιδαλώδη σήραγγα περίπου 20 μέτρα κάτω από τον ναό Ταμπουσίρις Μάγκνα, που χτίστηκε το 300 π.Χ. προς τιμή της θεάς Ίσιδος.
«Ελπίζω να βρω σύντομα τον τάφο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Πιστεύω ότι είναι θαμμένοι στον ίδιο τάφο. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε την ακριβή τοποθεσία του. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε πού πρέπει να σκάψουμε», δήλωσε ο αρχαιολόγος Ζάχι Χουάς.
Σημειώνεται ότι πριν από περίπου τρία χρόνια, ο δρ. Χαουάς είχε επισημάνει ως πιθανό τόπο ταφής των δύο εραστών τον συγκεκριμένο ναό. Σήμερα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν πράγματι βρέθηκε ο νεκροθάλαμος της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου, ο τύμβος θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον του Βασιλιά Τουταγχαμών, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922.
Σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στον ναό, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μπρούντζινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, μία αλαβάστρινη κεφαλή της βασίλισσας Κλεοπάτρας, μία μάσκα -η οποία πιστεύεται ότι ανήκε στον Μάρκο Αντώνιο, και 22 νομίσματα με την εικόνα της τελευταίας βασίλισσας των Αιγυπτίων.
Η Κλεοπάτρα Ζ΄ ήταν η τελευταία της δυναστείας των Πτολεμαίων που κυβέρνησε την ελληνιστική Αίγυπτο, πριν μετατραπεί σε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τον θάνατό της, σε ηλικία 39 ετών, καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου.               www.naftemporiki.gr