Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας: Και τους ξεσπίτωσαν και ζητούν πίσω τις αποζημιώσεις

Eπτά χρόνια µετά την αναγκαστική εγκατάλειψη των σπιτιών τους και την αποζηµίωσή τους από τη ΔΕΗ, 750 πρώην ιδιοκτήτες ακινήτων στο χωριό-φάντασµα της Μαυροπηγής Πτολεµαΐδας καλούνται να επιστρέψουν σχεδόν τα µισά χρήµατα που εισέπραξαν από την απαλλοτρίωση!

Οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους το 2012 προκειµένου να γίνει εκµετάλλευση του κοιτάσµατος λιγνίτη κάτω από το χωριό πληροφορήθηκαν πρόσφατα την αρνητική γι’ αυτούς απόφαση του Αρείου Πάγου. Είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο κατά της απόφασης του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία τον περασµένο Νοέµβριο «κούρεψε» σε ποσοστό 45% κατά µέσο όρο το ύψος της αποζηµίωσης που είχαν εισπράξει, µε την επίκληση της πτώσης των τιµών ακινήτων λόγω της κρίσης.
Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης και τώρα οι 750 πρώην ιδιοκτήτες της Μαυροπηγής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν δαπανήσει αυτά τα χρήµατα για τα καινούργια σπίτια τους. Σηµειώνεται πως η δηµιουργία νέου οικισµού για τη µετεγκατάσταση της Μαυροπηγής καρκινοβατεί µέχρι σήµερα και είναι πιθανό να µην υλοποιηθεί ποτέ, καθώς οι πρώην κάτοικοι του χωριού-φαντάσµατος έχουν εγκατασταθεί στην Πτολεµαΐδα και την Κοζάνη.

Σβήστηκε από τον χάρτη

Η Μαυροπηγή σβήστηκε ξαφνικά από τον χάρτη, καθώς η δροµολογηµένη µετεγκατάσταση του χωριού χρειάστηκε να επισπευστεί το 2011 λόγω κατάστασης. Ενα ρήγµα που είχε εµφανιστεί εξαιτίας της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ έθετε σε κίνδυνο τον οικισµό και τους κατοίκους, µε αποτέλεσµα να απαιτηθεί εκκένωση του οικισµού πριν από τη δηµιουργία υποδοµών στον χώρο όπου θα «µετακόµιζε».
Τον Ιανουάριο του 2011 επισκέφθηκε το χωριό ο τότε επικεφαλής της ∆ΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, και πρότεινε στους κατοίκους φιλικό διακανονισµό για την αποζηµίωσή τους και την άµεση εγκατάλειψη των σπιτιών τους, πριν ακόµη από την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και τον ορισµό της τιµής µονάδας από τα δικαστήρια. «Λόγω του κατεπείγοντος µας πρότεινε την καταβολή του 50% της αποζηµίωσης µε βάση την τιµή της δικής τους εκτίµησης, µε τη δέσµευση ότι θα πληρώσει το σύνολο του τελικού τιµήµατος σύµφωνα µε την προσωρινή τιµή µονάδας που θα ορίσει το δικαστήριο» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττοµένων και πρώην κοινοτάρχης Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εµµανουήλ.
Η τεχνική έκθεση που είχε συντάξει η ∆ΕΗ προέβλεπε ενιαία τιµή οικοπέδου 25 ευρώ/τ.µ., ανεξάρτητα από τη θέση του στον οικισµό. Το δικαστήριο, ωστόσο, ανέβασε την τιµή στα 60 ευρώ/τ.µ. και βάσει αυτής της τιµής έγινε η πληρωµή των αποζηµιώσεων. Για τα σπίτια των ιδιοκτητών προβλέφθηκαν τέσσερις κατηγορίες αποζηµιώσεων, µε τιµές από 310 ευρώ/τ.µ. έως 430 ευρώ/τ.µ. Το Εφετείο ∆υτικής Μακεδονίας «κούρεψε» κατά µέσο όρο 45% αυτές τις τιµές, µε αποτέλεσµα οι δικαιούχοι να καλούνται να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά. «Για ένα σπίτι πρώτης κατηγορίας 100 τ.µ. σε οικόπεδο 500 µέτρων ο ιδιοκτήτης έχει εισπράξει 159.000 ευρώ και µε τον νέο υπολογισµό το ποσό που δικαιούνταν έπεσε στα 104.000. Για ένα αντίστοιχο σπίτι πέµπτης κατηγορίας εισέπραξε 120.000 ευρώ και έπεσε στα 44.000 ευρώ. Αυτός, δηλαδή, πρέπει να επιστρέψει το 62% του τιµήµατος» αναφέρει ο κ. Εµµανουήλ.

Απόφαση του Αρείου Πάγου

Η αρνητική εξέλιξη µετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ελήφθη τον Μάιο και δεν έχει ακόµη καθαρογραφεί, έφερε τους πρώην ιδιοκτήτες σε κατάσταση αδιεξόδου. «Αυτά τα χρήµατα µπορούν να βρεθούν µόνο αν κατασχεθούν τα σπίτια τα οποία αγοράσαµε µε τις αποζηµιώσεις, κάτι που δεν θα επιτρέψουµε να γίνει. Είναι παράλογο» επισηµαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττόµενων.
Οι προσπάθειες που είχαν αρχίσει για την εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης, µε την παρέµβαση κυβερνητικών παραγόντων, «πάγωσαν» λόγω της προκήρυξης εκλογών. Την ίδια ώρα, λόγω των καθυστερήσεων στη δηµιουργία της νέας Μαυροπηγής, παραιτήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε µέλη της Επιτροπής Αγώνα που είχε συσταθεί για την παρακολούθηση του έργου.                      fonaklas.blogspot.com

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με την αγορά ή με τους πολίτες;

Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία

Το μεγάλο… σορτάρισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ...Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

«Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σχεδόν 1.000 ευρώ για να ταξιδέψει μια οικογένεια στη Ρόδο

ζώδια Πανσέληνος στον Τοξότη στις 14 Ιουνίου

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης: Εργαζόμενοι δεν γυρίζουν πίσω...

Πώς είναι να ζεις σε μια πολυκατοικία με Airbnb – Tα υπέρ και τα κατά

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων