Το Κάστρο του Γρίβα στη Λευκάδα με την υπέροχη θέα

Λίγο πριν τη Λευκάδα, ταξιδεύοντας από τη Βόνιτσα προς το νησί, πάνω σε έναν βραχώδη λόφο υψώνεται το κάστρο του Γρίβα. Ή το φρούριο του Τεκέ, που ήταν και η αρχική του ονομασία. Ένα κάστρο χτισμένο σε ένα μέρος με μοναδική θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο, αλλά και τη Λευκάδα, που προσφέρει στον επισκέπτη υπέροχες εικόνες κατά το ηλιοβασίλεμα.
Το κάστρο του Γρίβα δεν είναι σε όλους γνωστό,
ενώ χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά. Ο λόφος στον οποίο είναι χτισμένος, είναι σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα και βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά από τη γέφυρα της.
Αρχικά, ο λόφος ήταν γνωστός για μοναστηριακό μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668 και γι’ αυτό είχε την ονομασία «Τεκές». Ωστόσο, ο Αλή Πασάς εκτιμώντας τη στρατηγική σημασία της θέσης αποφάσισε να αξιοποιήσει το λόφο με την κατασκευή οχυρού. Αργότερα, παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων, απ’ όπου και πήρε το νέο όνομα, «Κάστρο του Γρίβα».
Το μνημείο διατηρείται μέχρι σήμερα, αλλά όχι σε καλή κατάσταση. Διατηρούνται αρκετά δωμάτια και αποθήκες σε αρκετά όμως από αυτά οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Η πρόσβασή του σε αυτό είναι εύκολη.







www.newsbeast.gr