Xρεώσεις-σοκ από τις τράπεζες: Πόσο θα πληρώνουμε την αλλαγή pin και την ερώτηση υπολοίπου

Νέες χρεώσεις θα πέσουν στο… κεφάλι των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του
πληθυσμού, αφού μισθοί, συντάξεις και επιδόματα περνάνε από τα ταμεία των τραπεζών απαραιτήτως...
Σύμφωνα με ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας, οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στο τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα:
 Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
– Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
 Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης6 ευρώ με ισχύ από 31/12
Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούλιο ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ με 0,15 ευρώ χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας!
Όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες.
Η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 ευρώ από τη Eurobank, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.
Η επιβάρυνση αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.
Όσον αφορά τις πιστωτικές, η συνδρομή, μια υπηρεσία που ήταν δωρεάν στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος της διαμορφώνεται μεταξύ 25 και 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως: η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.
Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη (σχεδόν σε όλες τις τράπεζες), ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.
Ξεκάθαρο στόχο των τραπεζών αποτελεί η μείωση του κόστους σε εργατικά χέρια, με τον περιορισμό των συναλλαγών μέσω καταστημάτων
Πόσα έβγαλαν οι τράπεζες από τις προμήθειες το 2018
Οι τράπεζες, όμως, δεν θα βγάλουν μόνο από αυτό, φυσικά. Όπως προκύπτει από τα σχετικά έντυπα που περιλαμβάνουν τις χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν οι τράπεζες και τα οποία είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους, το 2018 εισέπραξαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ από προμήθειες. Συγκεκριμένα, προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως: η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού, όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM.
Ενώ από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή φαίνεται το κέρδος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τις αμοιβές και τις προμήθειες για τα έτη 2016, 2017 και 2018. Μόνο το 2018, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν αποκομίσει έσοδα από προμήθειες που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

, Xρεώσεις-σοκ από τις τράπεζες: Πόσο θα πληρώνουμε την αλλαγή pin και την ερώτηση υπολοίπουfonaklas.blogspot.com

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Νοιάζονται περισσότερο για την τιμή παρά την γεύση του τρόφιμου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού

ΔΕΝ…ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ…

Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Εκτός πρίζας...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τα «μουστάκια» του σκύλου

Σούπερ Μάρκετ: Όλα για να σωθεί η κερδοφορία

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων