Χοιρινό με πορτοκάλι


1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε 3-4 κομμάτια
80 ml ελαιόλαδο
10-12 σκελίδες σκόρδου ακαθάριστες
250 ml (ή ροζέ) κρασί
250 ml χυμός πορτοκαλιού
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)
Αλάτι

Διαδικασία
Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Οταν ξεκολλούν μόνα τους από τον πάτο της κατσαρόλας (δοκιμάζουμε χωρίς να τα τρυπάμε με πιρούνι), τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα σκόρδα, το θυμάρι, το αλάτι.
Μόλις αρχίσει να βράζει έντονα, προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε προσθέτοντας όταν χρειαστεί λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Οταν είναι έτοιμο, το κόβουμε σε μικρότερες μερίδες και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει με μια μελωμένη σάλτσα.
Σημειώσεις
– Μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας: αφού προσθέσουμε τον χυμό πορτοκαλιού, κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο προτείνουν για το χοιρινό οι οδηγίες της χύτρας. Ανοίγουμε τη χύτρα και αφού κόψουμε σε μερίδες το κρέας αφήνουμε να βράσει με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά που έχουν μείνει.
– Αν μας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις, προσθέτουμε λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι ή μέλι.
– Αντί θυμάρι, μπορούμε να αρωματίσουμε το χοιρινό μας με αρισμαρί (δεντρολίβανο) ή ρίγανη. www.tovima.gr