«Καλλιεργούν» τώρα την ιδιωτική ασφάλιση...

Η νέα διοίκηση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για την...

κατάθεση τροπολογίας βουλευτών της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, με την οποία αυξάνεται το ποσοστό της πλεονάζουσας παραγόμενης ενέργειας από αγρότες με φωτοβολταϊκά σε 75% από 20%, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναλαμβάνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρώην υπουργός Υγείας μεταξύ 2012-2013 στην κυβέρνηση Σαμαρά και βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. ώς το 2015.

Ενα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα διοίκηση του Οργανισμού είναι η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή, με τη σχετική συζήτηση να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, αυτή τη στιγμή, εκτός από το 4% των εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο αγρότης είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του.

Οπως υποστηρίζει ο κ. Βορίδης, στόχος είναι μέσα σε αυτό το 4% να ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση, ωστόσο στον αγροτικό κόσμο εκφράζονται φόβοι για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και περαιτέρω αύξηση των εισφορών.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εγχείρημα της ιδιωτικής ασφάλισης έχουν εκφράσει μία γαλλική και μία γερμανική εταιρεία, ενώ το εξετάζουν και εταιρείες της εγχώριας αγοράς.

«Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα, μια λύση, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του ασφαλίστρου στους παραγωγούς και αυτό θα κληθεί να κάνει η νέα διοίκηση», είπε ακόμη, βάζοντας μια δύσκολη εξίσωση για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ., χωρίς να κάνει γνωστό πώς ακριβώς και εάν θα λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών.

Αγρότες

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της αγροτικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι «μόνο ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να είναι δίπλα στον αγρότη».

Μιλώντας, τέλος, για την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. και υπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να γίνει δεκτή, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι αυξάνει το ποσοστό της ενέργειας που μπορούν να πουλήσουν οι αγρότες με φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ από 20 σε 75%.

«Είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης» υποστήριξε για την τροπολογία, η οποία αφορά αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στις καλλιέργειές τους και χρησιμοποιούν την ενέργεια για ιδιοπαραγωγή...

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

efsyn.gr