Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Καλλιεργούν» τώρα την ιδιωτική ασφάλιση...

Η νέα διοίκηση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για την...

κατάθεση τροπολογίας βουλευτών της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, με την οποία αυξάνεται το ποσοστό της πλεονάζουσας παραγόμενης ενέργειας από αγρότες με φωτοβολταϊκά σε 75% από 20%, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναλαμβάνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρώην υπουργός Υγείας μεταξύ 2012-2013 στην κυβέρνηση Σαμαρά και βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. ώς το 2015.

Ενα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα διοίκηση του Οργανισμού είναι η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή, με τη σχετική συζήτηση να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, αυτή τη στιγμή, εκτός από το 4% των εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο αγρότης είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του.

Οπως υποστηρίζει ο κ. Βορίδης, στόχος είναι μέσα σε αυτό το 4% να ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση, ωστόσο στον αγροτικό κόσμο εκφράζονται φόβοι για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και περαιτέρω αύξηση των εισφορών.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εγχείρημα της ιδιωτικής ασφάλισης έχουν εκφράσει μία γαλλική και μία γερμανική εταιρεία, ενώ το εξετάζουν και εταιρείες της εγχώριας αγοράς.

«Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα, μια λύση, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του ασφαλίστρου στους παραγωγούς και αυτό θα κληθεί να κάνει η νέα διοίκηση», είπε ακόμη, βάζοντας μια δύσκολη εξίσωση για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ., χωρίς να κάνει γνωστό πώς ακριβώς και εάν θα λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών.

Αγρότες

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της αγροτικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι «μόνο ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να είναι δίπλα στον αγρότη».

Μιλώντας, τέλος, για την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. και υπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να γίνει δεκτή, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι αυξάνει το ποσοστό της ενέργειας που μπορούν να πουλήσουν οι αγρότες με φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ από 20 σε 75%.

«Είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης» υποστήριξε για την τροπολογία, η οποία αφορά αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στις καλλιέργειές τους και χρησιμοποιούν την ενέργεια για ιδιοπαραγωγή...

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

efsyn.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη