Ανακαλύψτε το Συρράκο στα Τζουμέρκα

Είναι από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου και γενικότερα της χώρας, καθώς διαθέτει μία μοναδικά και συνάμα άγρια ομορφιά. Είναι το Συρράκο, το πέτρινο στολίδι της Ηπείρου, το οποίο ανακαλύπτει κανείς στα 1.150 μέτρα, στο βουνό Λάκμος.
Η διαδρομή μέχρι να φτάσετε στο χωριό είναι απλά, συγκλονιστική με τις χαοτικές χαράδρες και τα επιβλητικά Τζουμέρκα.
Αλλά και το ίδιο το χωριό μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Παντού τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια, πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια είναι κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού, που είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.
Το Συρράκο διατηρεί αναλλοίωτη την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, όπως και οι κοντινοί Καλαρρύτες (για κάποιους είναι το «αδελφάκι» του) ενώ τα επιβλητικά αρχοντικά του αποτυπώνουν το πλούσιο παρελθόν του χωριού. Χρονολογείται περίπου από τον 15ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς της περιοχής.
Αξίζει, να σημειωθεί πως τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται μέσα στο χωριό. Αφού σταθμεύσετε στην είσοδό του, περάστε το όμορφο πέτρινο γεφύρι που ενώνει τον δρόμο με το χωριό και αφεθείτε στην αυθεντική ομορφιά της ηπειρώτικης γης. Το Συρράκο απέχει 85 χλμ. από τα Ιωάννινα και 90 χλμ. από την Άρτα.






www.newsbeast.gr