Ένας νέος «ιδιοκτήτης της χώρας»...

Πέντε μέρες πριν από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, που μαζί με τις εθνικές εκλογές του 2019 σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα πολιτική περίοδο, ένας Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας δίνει μία συνέντευξη στην...κατεξοχήν συστημική ελληνική εφημερίδα, την «Καθημερινή».
Είναι ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης αυτός που αποφάσισε να δώσει την βαρυσήμαντη συνέντευξη.

Γιατί βαρυσήμαντη; Διότι μοιάζει σαν μία συνέντευξη γνωριμίας με τη νέα εποχή, σαν μία δήλωση ότι άλλαξαν τα πράγματα. Δήλωση με αποδέκτες αυτούς που συχνά αποκαλούμε «ιδιοκτήτες της χώρας». «Καθώς περνούν τα χρόνια, γερνούν και οι ολιγάρχες νονοί» είπε ο Θ. Λασκαρίδης. Δεν τους είπε μόνο γέρους, τους είπε και ολιγάρχες, και μαφιόζους, νονούς! Και τους προειδοποιεί πως «όσο ανοίγει η χώρα και σε ξένους επενδυτές, αυτό το απόλυτο μονοπώλιο του 'κάνω ό,τι θέλω' περιορίζεται».

Ο εφοπλιστής που ζει στο Λονδίνο αναφέρεται σε αυτό που στην καθομιλουμένη το λέμε «διαπλοκή». Μιλά για την «επαφή» των κυβερνήσεων με τον πλούτο και διαπιστώνει ότι «στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια αυτός ο συναγελασμός έχει ξεχειλώσει» -άλλη μία αιχμή στους παλαιούς «ιδιοκτήτες». «Δεν πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα του καθορισμού της πολιτικής, εξωτερικής, εθνικής, διορισμού προσώπων από πάρεση επιχειρηματιών. Αυτό είναι απεχθές, αλλά γίνεται κάθε μέρα» αναφέρει πάντα γενικόλογα και χωρίς παραδείγματα ή ονόματα.

Είναι φανερό πως ούτε η απόσταση του Λονδίνου από την Αθήνα παρέχει την αναγκαία ασφάλεια για να μιλήσει κάποιος... Έχετε ακούσει άλλωστε κανέναν να μιλά καθαρά για σχέσεις με Προέδρους της Δημοκρατίας, με πρωθυπουργικά περιβάλλοντα, με προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Αυτοί όμως είναι οι αρμοί της εξουσίας.

Η τοποθέτηση Λασκαρίδη είναι καθαρά πολιτική. Μιλά για την ανισότητα υπέρ του πλούτου: «Ο καπιταλισμός πρέπει να εξυγιανθεί και να δώσει πίσω εκουσίως ή με το ζόρι ένα μέρος του πλούτου που έχει συσσωρεύσει» υποστηρίζει. Ορθόν. Ειδικά όταν ο καπιταλισμός λειτουργεί με ιδρύματα που έχουν αφορολόγητο καθεστώς. Με αφορολόγητο δίνεις 2 εκατ. ευρώ και φτιάχνεις τις δύο κεντρικές πλατείες της Αθήνας και μπράβο που το έκανες.

Ο Θ. Λασκαρίδης μιλά για την ανάγκη επιβάρυνσης των πλουσίων: «Θα πρέπει να έρθει μεγαλύτερη φορολογία». Μιλά ακόμη για την «αξιοκρατία» και την «ισονομία». Σωστό και αυτό. Είναι χρήσιμο όποιος μετοχοποιεί τα δάνεια της εταιρείας του (304,2 εκατ. ευρώ) να μιλά για ισονομία. Ας σκεφτούν οι άλλοι επιχειρηματίες πόσες άραγε επιχειρήσεις είχαν αυτή τη μεταχείριση από τις τράπεζες...

Κώστας Πουλακίδας

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων