Βουτιά των ενοικίων πάνω από 50% το φετινό καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι αλλιώτικο. Διαφορετικό από όλα όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Η πανδημία που έχει ανατρέψει την καθημερινότητά μας θα επηρεάσει και τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο φόβος της διασποράς και της μετάδοσης του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων που έχει προκαλέσει το lockdown και την αγωνία για την...
επόμενη ημέρα οδηγεί πολλούς να αναβάλουν ή να ακυρώνουν τα σχέδια για διακοπές επιλέγοντας να παραμείνουν ασφαλείς στο σπίτι τους.
Η πανδημία χτυπάει αλύπητα τον τουρισμό ο οποίος από βασικός πυλώνας της οικονομίας έγινε φέτος ο «μεγάλος ασθενής». Με μία στις τρεις τουριστικές επιχειρήσεις να φοβάται πως δεν θα επιβιώσει ως το φθινόπωρο, οι επαγγελματίες του κλάδου με μειώσεις τιμών στη διαμονή επιχειρούν να σώσουν ό,τι σώζεται από μια ουσιαστικά χαμένη τουριστική σεζόν.               

Tα ΑΙRΒΝΒ

Κατακόρυφη πτώση τιμών στη διαμονή καταγράφεται ακόμα και στις εξοχικές κατοικίες και τις τουριστικές βίλες στα νησιά που προσφέρονται μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb. Παρά το γεγονός ότι μια εξοχική κατοικία θεωρείται ότι αποτελεί λύση για μια οικογένεια ή μια παρέα πέντε-έξι ατόμων που θέλει να αποφύγει τους κοινόχρηστους χώρους και τον συγχρωτισμό και δίνει το αίσθημα της ασφάλειας, η ζήτηση είναι περιορισμένη με τις τιμές διαμονής να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση σε σχέση με πέρυσι λόγω της μεγάλης προσφοράς ακινήτων από ιδιώτες.
Μεγάλος αριθμός κατοικιών που ενοικιάζονται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήκουν σε ξένους οι οποίοι δεν θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας και διαθέτουν «όσο όσο» τις εξοχικές κατοικίες για να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους, ενώ πολλές βίλες που διατίθενται προς μίσθωση τις διαχειρίζονται ξένες εταιρείες οι οποίες έχουν ρίξει τις τιμές με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα.

Bουτιά 25%

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκιάθο μια εξοχική επιπλωμένη κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και πισίνα ενοικιάζεται τον Ιούλιο για μία εβδομάδα στην τιμή των 1.544 ευρώ. Η ίδια κατοικία την ίδια περίοδο πέρυσι ενοικιαζόταν 2.034 ευρώ (πτώση 24%).
Μια αντίστοιχη τουριστική βίλα στη Νάξο ενοικιάζεται για μία εβδομάδα τον Αύγουστο στην τιμή των 1.680 ευρώ όταν πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα κόστιζε σε μια οικογένεια 2.093 ευρώ. Στην Κεφαλονιά μπορεί μια παρέα 6 ατόμων να ενοικιάσει τον Ιούλιο μια εξοχική επιπλωμένη κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και πισίνα στην τιμή των 1.393 ευρώ όταν το 2019 η τιμή της δεν έπεφτε κάτω από τα 1.900 ευρώ για επτά διανυκτερεύσεις. Πτώση τιμών καταγράφονται ακόμα και στη Μύκονο. Στην περιοχή Super Paradise μια ιδιωτική βίλα με πισίνα, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα, ενοικιάζεται για μία εβδομάδα τον Σεπτέμβριο στην τιμή των 2.823 ευρώ. Την ίδια περίοδο του 2019 η ίδια βίλα κόστιζε για 7 διανυκτερεύσεις 6.139 ευρώ (μείωση τιμής 54%).
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον για ενοικίαση εξοχικών κατοικιών είναι κυρίως εσωτερικό και αφορά ένα ρεύμα ζήτησης που ψάχνει κοντινούς κυρίως προορισμούς με χαρακτηριστικό την πολυήμερη διαμονή.                 www.in.gr