Τηλεργασία «Big Brother»...

Ως ευκαιρία καταπάτησης εργασιακών - και όχι μόνο - δικαιωμάτων, εξέλαβαν την τηλεργασία ορισμένοι εργοδότες, με αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλέψουν από το σπίτι, όχι μόνο βλέπουν τροποίηση συμβάσεων, αλλά και...

άλλες δυσάρεστες «εκπλήξεις».

Εργαζόμενος καταγγέλλει στο Οpen, ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται ζήτησε να γίνει τροποποίηση της σύμβασής του και των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων της εταιρείας με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να απασχολούνται από το σπίτι με δυσμενέστερους όρους.


Οι εργαζόμενοι είδαν πολλές «εκπλήξεις» στις νέες συμβάσεις, καθώς οι εργοδότες μαζί με τους υπεύθυνους των αρμόδιων τμημάτων τους ζήτησαν να κάνουν ησυχία κατά τη διάρκεια της εργασίας,  αλλά και να κάνουν οι ίδιοι οι εργοδότες επιτόπιο έλεγχο στα σπίτια τους ή με κάμερα, προκειμένου να δουν αν είναι αποδοτικοί ή αν τηρούν τους κανόνες που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία. Επίσης, τους είπαν να μη χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας το Διαδίκτυο, προκειμένου να υπάρχει μια καλή απόδοση της ταχύτητας του διαδικτύου.


Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν νέα βάρη αλλά και αδιέξοδα, δουλεύοντας σε καθεστώς τηλεργασίας. Για κάποιους η υπέρβαση ωραρίων αλλά και η εργασία σε ημέρα ρεπό έχει γίνει καθημερινότητα.

Σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένου στο Open, μεγάλη εταιρεία που απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους σε καθεστώς τηλεργασίας, αποφάσισε να εφαρμόσει το σύστημα του «Μεγάλου Αδελφού» στα σπίτια των υπαλλήλων της.

«Ζητάνε να έχουν έλεγχο το χώρο του σπιτιού και να μας βάλουν κάμερα, ώστε να ελέγχουν ότι τηρούνται οι πολιτικές της εταιρείας, με την πρόφαση προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών» αναφέρει ο καταγγέλων.



Η τροποποιημένη σύμβαση που όπως λέει ο εργαζόμενος κλήθηκε να υπογράψει, αναφέρει ότι ο μισθωτός συναινεί στην επιθεώρηση κατά τη διάρκεια των εργασίμων ωρών, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προειδοποίησης.

«Έχουν θέσει το προαπαιτούμενο να έχουν έλεγχο αυτοί οποιαδήποτε στιγμή με ραντεβού, κατ'επίφαση, να έρχονται να βλέπουν στο σπίτι μας» λέει στην κάμερα του Open ο καταγγέλων. Στη νέα σύμβαση αναφέρεται επίσης ότι ο μισθωτός θα πρέπει να διατηρεί τον διακριτό χώρο εργασίας στο σπίτι ήρεμο, τακτοποιημένο και χωρίς θορύβους.

«Ακουγόταν το παιδί του συναδέλφου που έκλαιγε και επειδή ο πελάτης έκανε παρατήρηση ότι ακούγεται το παιδί και τον ενόχλησε, του έκαναν παρατήρηση και του είπαν ότι πρέπει να τηρούνται τα ντεσιμπέλ στον χώρο εργασίας και να το διευθετήσει», λέει ο καταγγέλων.

Στους νέους κανόνες εργασίας επισημαίνεται ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να διαθέτει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και όσοι μένουν μαζί του στο σπίτι, να μην χρησιμοποιούν το Ίντερνετ κατά τη διάρκεια του οκταώρου.

«Στην πράξη σου ζητούν να επωμιστείς το κόστος να λειτουργεί όλη η υπόλοιπη οικογένεια με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορείς να έχεις "καθαρό" το ίντερνετ το δικό σου για να δουλεύεις για την εταιρεία» τονίζει ο καταγγέλων εργαζόμενος. http://nonews-news.blogspot.com