Επιχειρήσεις αρνούνται το κρατικό δάνειο για να μπορούν να κάνουν απολύσεις

H προϋπόθεση διατήρησης των εργαζομένων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να αρνηθούν το κρατικό δάνειο,
παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο ήταν δελεαστικό (κάτω από 1%), ενώ θα επέστρεφαν το 60% της ενίσχυσης.....

Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θέλησαν να δεσμευθούν με τον όρο αυτό που προβλέπει η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην κάνει αποδεκτή την αίτησή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 72.000 επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι του κρατικού δανείου, στις οποίες αναλογεί ποσό 840 εκατ. ευρώ, μέχρι χθες είχαν οριστικοποιήσει μόλις 48.500, ή διαφορετικά το 67% αυτών έκανε δεκτούς όλους τους όρους και σταδιακά θα κατατεθεί το ποσό που τους αναλογεί στον λογαριασμό τους.
Η εξέλιξη αυτή απασχολεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς διαπιστώνει ότι πολλές επιχειρήσεις σκοπεύουν να προχωρήσουν στη μείωση του προσωπικού ή τουλάχιστον φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων εξαιτίας της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει μία ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους για τη χορήγηση του ποσού, να το πράξουν τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των τελικών αιτήσεων (που έληξε χθες) για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι την Τρίτη 19 Μαΐου.
Στην περίπτωση που δεν εξαντληθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ το αδιάθετο ποσό της πρώτης φάσης θα προστεθεί στον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος θα έχει αθροιστικά πάνω από ένα δισ. ευρώ.
Χθες καταβλήθηκαν σε 25.046 επιχειρήσεις 177,8 εκατ. ευρώ και συνολικά μέχρι σήμερα (τις προηγούμενες ημέρες είχαν πληρωθεί περί τα 55,5 εκατ. ευρώ) έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 34.058 επιχειρήσεων 233,3 εκατ. ευρώ.
Στην επέκταση του κρατικού δανεισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή μπορούν να λάβουν και πρόσθετο ποσό, εφόσον από τα στοιχεία του Απριλίου και όπως όλα δείχνουν και του Μαΐου διαπιστωθεί μεγάλη οικονομική ζημία που απαιτεί την παρέμβαση του κράτους. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημιουργία εξατομικευμένης μερίδας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση με βάση τα στοιχεία δύο μηνών.
Επίσης, θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που ενδεχομένως έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ταμείο εγγυοδοσίας κ.λπ.), ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να τροποποιηθούν και τα κριτήρια για τη χορήγηση του κρατικού δανείου. Ολα αυτά όμως θα αποφασισθούν μετά τη λήξη της υφιστάμενης διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζομένους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.
2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές (σύμφωνα με τον νόμο για τις προβληματικές επιχειρήσεις) στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
3. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
Και στη δεύτερη φάση η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στο 70% για τις επιχειρήσεις που θα έχουν στο μέλλον χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα και για τις μεγάλες προϋπόθεση θα είναι η διατήρηση του προσωπικού.
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»