Κιόνι Ιθάκης : Σωστή ζωγραφιά

Μαγευτικό παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο στον κόρφο ενός μικρού όρμου της Ιθάκης, το Κιόνι απλώνεται και ψηλότερα, σε καταπράσινες πλαγιές με ελιές, κυπαρίσσια και σκίνους.......

Το έντονο παραδοσιακό χρώμα και ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του καθιστούν το Κιόνι έναν από τους πλέον διάσημους αλλά και πλέον ελκυστικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς όχι μόνο της Ιθάκης αλλά και ολόκληρου του συμπλέγματος των Επτανήσων.              
Στο μικρό λιμάνι του οικισμού, που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, δένουν βάρκες, αλιευτικά και πολυάριθμα εκδρομικά σκάφη.

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία του χωριού είναι οι εκκλησίες της Ευαγγελίστριας, στην κορυφή της Ράχης, και του Αγίου Ιωάννη.

Στο γραφικό ορμίσκο του Μαυρουνά, καταφύγιο για ψαρόβαρκες, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (παλαιότερα λειτουργούσε στην περιοχή αυτήν το μοναστήρι του Αϊ-Νικόλα).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα λείψανα από κυκλώπεια τείχη στη θέση «Pούγα» και οι ανεμόμυλοι  στο ακρωτήρι Ψιγάδι, στην είσοδο του λιμανιού.

Για κολύμπι προσφέρονται οι ακρογιαλιές του οικισμού και οι παραλίες Μαυρουνά, Τσιτσιμίδα και Λαγκαδιά.
Το Κιόνι γιορτάζει στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία.
Το πρωί ψαρόβαρκες μεταφέρουν τους κατοίκους στο ξωκλήσι που βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι, ενώ το βράδυ γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην παραλία του χωριού.www.in.gr   Πηγή: Δήμος Ιθάκης