Πρωτότυπο παστίτσιο.Αντικαθιστούμε τη μπεσαμέλ με κρέμα κολοκύθας

Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 30΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες) 

Για τον κιμά

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα, περασμένο μία φορά στη μηχανή του κιμά
1 κ.σ. ελαιόλαδο              
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο. ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 γεμάτο ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό, ξηρό
500 ml πασάτα ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/4 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1/4 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
150 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
Αλάτι

Για την κρέμα κολοκύθας

1 κιλό κολοκύθα στον ατμό, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους (πωλείται και έτοιμη)
300 ml γάλα
250 γρ. τυρί ρικότα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κρόκοι αβγών
Αλάτι

Για το παστίτσιο

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Τριμμένη παρμεζάνα για το πασπάλισμα
Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κιμάς Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για να «σπάσει». Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, τη δάφνη και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Προσθέτουμε την πασάτα και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τον ζωμό (ή το νερό) και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40΄-45΄σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «καραμελώσει» ο κιμάς, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε αλάτι.
Βράζουμε τα μακαρόνια 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου (γιατί θα ξαναψηθούν στον φούρνο). Μόλις τα σουρώσουμε καλά-καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί και τα ανακατεύουμε με λίγο  ελαιόλαδο, «χτενίζοντάς» τα με τα δάχτυλά μας (προσέχουμε να μην καούμε).
Κρέμα κολοκύθας Σε μια μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε την κολοκύθα και το γάλα. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 5΄, στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε σχολαστικά με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε τη ρικότα και πολτοποιούμε ξανά. Θέλουμε η υφή να είναι πηχτή και κρεμώδης – αντίστοιχη με αυτή της μπεσαμέλ. Προσθέτουμε τους δύο κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και την τριμμένη παρμεζάνα, και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε στον κιμά 4 κουταλιές της σούπας από την κρέμα κολοκύθας και είμαστε έτοιμοι για την τελική συναρμολόγηση!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Συναρμολόγηση Σε ένα ταψί ή πυρέξ στρώνουμε τα μακαρόνια. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα κολοκύθας. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ωραία.            www.in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων