Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη

Την καταστροφή επιφυλάσσουν για τις κορυφογραμμές της Οίτης , του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος της περιοχής μας, μιας και ήδη έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στη θέση « Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» η εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών  ύψους 120 m η κάθε μία, ενώ εκκρεμούν άλλες 4 αιτήσεις για εγκατάσταση άλλων 22 ( θέσεις Πύργος ,Ξεροβούνι ,Μακρυράχη)....

   Εδώ και καιρό ο λαός ξεσηκώνεται ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα των αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα . Δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας ανοίγονται μέσα σε παρθένα δάση και σε απάτητες πλαγιές. Χιλιάδες τόνοι (ενισχυμένου με χάλυβα) σκυροδέματος φυτεύονται μια για πάντα στις κορυφογραμμές. Η αδειοδότηση πια τέτοιων έργων μπορεί να γίνεται εύκολα, ύστερα από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο τερατούργημα που εκπόνησε η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας , συνεχίζοντας πιο επιθετικά την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ (καταπάτηση δασικών εκτάσεων, κατάργηση Εθνικών Δρυμών, αδειοδοτήσεις σε προστατευμένες περιοχές Νatura για εξορύξεις,  έρευνες υδρογονανθράκων, ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων). Η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται πλέον ως γραφειοκρατική αγκύλωση, ιδεοληψία και εμπόδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις που πρέπει να παραμεριστεί. Το νομοσχέδιο με τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», κατατέθηκε εσπευσμένα, με όρους που παραβιάζουν ακόμα και τις αρχές της τυπικής διαβούλευσης της αστικής δημοκρατίας, ώστε να επιταχυνθούν-αυτοματοποιηθούν αδειοδοτήσεις και χωροθέτηση αιολικών πάρκων χωρίς περιβαλλοντικό έλεγχο. Η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικών οικολογικών αξιολογήσεων θα συντάσσεται  υπό την επίβλεψη των εμπλεκόμενων εταιρειών ,ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και να είναι υλοποιήσιμο το έργο, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι προκαλούν προβλήματα υγείας  σε ανθρώπους και ζώα, εξοντώνοντας πουλιά, έντομα, παρεμβαίνοντας στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα.    
  Η κρατική προπαγάνδα περί καθαρής ενέργειας και απολιγνιτοποίηση,  ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών για την καταστροφή των πλέον ανέγγιχτων από την «ανάπτυξη»  οικοσυστημάτων των περιοχών τους ,απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
   Επίσης, έχοντας πλέον υπερ20ετή εμπειρία, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως τα αιολικά πάρκα είναι ουσιαστικά άχρηστα έως επιζήμια, επειδή η καμπύλη απόδοσής τους δεν μπορεί ποτέ να συγχρονιστεί με την καμπύλη ζήτησης φορτίου απ’ τους καταναλωτές. Η αξιοπιστία παροχής ισχύος είναι πολύ κάτω του 10%, απαιτούν συνεχώς στρεφόμενες εφεδρείες από ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, που εκπέμπουν CO2, ενώ προκαλούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα και κοστοβόρα προβλήματα στο δίκτυο μεταφοράς. Το ΣτΕ αποφάνθηκε πως τα αιολικά είναι «δημοσίου συμφέροντος», πράγμα που θα ίσχυε αν υπηρετούσαν την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πως υπηρετούν μόνο το συμφέρον των «επενδυτών» κι όχι των πολλών, που καταλήγουμε με πιο ακριβό ρεύμα και τελικά ηλεκτροδοτούμαστε με αξιοπιστία από μονάδες πανάκριβου φυσικού αερίου. Η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής διαρκώς αυξάνεται και η νέα κυβέρνηση «με το καλημέρα» ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επίσης  ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως λόγω «αυξημένης διείσδυσης» αιολικών χρειάζεται αυξημένο επίπεδο εφεδρειών, δηλαδή όσο αυξάνεται η παρουσία αιολικών στο σύστημα, τόσο πιο ακριβό γίνεται το ρεύμα για τους καταναλωτές.
    Η ανατροπή των σχεδίων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δε θα επιτευχθεί με λογικές “εξαιρέσεων”  από τη δική μας περιοχή, αλλά με ένα κίνημα που θα αμφισβητεί τους βασικούς νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει να αναδειχθούν στόχοι που θα συγκροτούν ένα ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέουν την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις, με κέντρο την εργαζόμενη πλειοψηφία, με ανεξάρτητες μορφές συγκρότησης αγώνα και δράσης.

Ως Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά , αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματος της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλο το κίνημα για το περιβάλλον για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

   Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο ! Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων. Άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, να μπει φραγμός στην ασυδοσία των πολυεθνικών, να πληρώσουν οι καπιταλιστές για την καταστροφή που προκαλούν!

    Αντιστεκόμαστε στην παρέμβαση στο παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Απαιτούμε την ακύρωση των αιτήσεων για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου στην Οίτηόπως και στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας (Δίρφη, Κοτυλαία όρη), στη Σκύρο, στα Άγραφα κλπ.
Συμμετέχουμε στην πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη, που θα γίνει την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, συγκέντρωση στο διάσελο της Πάθενας ώρα 11 το πρωί .
                 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ