Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη

Την καταστροφή επιφυλάσσουν για τις κορυφογραμμές της Οίτης , του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος της περιοχής μας, μιας και ήδη έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στη θέση « Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» η εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών  ύψους 120 m η κάθε μία, ενώ εκκρεμούν άλλες 4 αιτήσεις για εγκατάσταση άλλων 22 ( θέσεις Πύργος ,Ξεροβούνι ,Μακρυράχη)....

   Εδώ και καιρό ο λαός ξεσηκώνεται ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα των αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα . Δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας ανοίγονται μέσα σε παρθένα δάση και σε απάτητες πλαγιές. Χιλιάδες τόνοι (ενισχυμένου με χάλυβα) σκυροδέματος φυτεύονται μια για πάντα στις κορυφογραμμές. Η αδειοδότηση πια τέτοιων έργων μπορεί να γίνεται εύκολα, ύστερα από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο τερατούργημα που εκπόνησε η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας , συνεχίζοντας πιο επιθετικά την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ (καταπάτηση δασικών εκτάσεων, κατάργηση Εθνικών Δρυμών, αδειοδοτήσεις σε προστατευμένες περιοχές Νatura για εξορύξεις,  έρευνες υδρογονανθράκων, ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων). Η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται πλέον ως γραφειοκρατική αγκύλωση, ιδεοληψία και εμπόδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις που πρέπει να παραμεριστεί. Το νομοσχέδιο με τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», κατατέθηκε εσπευσμένα, με όρους που παραβιάζουν ακόμα και τις αρχές της τυπικής διαβούλευσης της αστικής δημοκρατίας, ώστε να επιταχυνθούν-αυτοματοποιηθούν αδειοδοτήσεις και χωροθέτηση αιολικών πάρκων χωρίς περιβαλλοντικό έλεγχο. Η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικών οικολογικών αξιολογήσεων θα συντάσσεται  υπό την επίβλεψη των εμπλεκόμενων εταιρειών ,ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και να είναι υλοποιήσιμο το έργο, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι προκαλούν προβλήματα υγείας  σε ανθρώπους και ζώα, εξοντώνοντας πουλιά, έντομα, παρεμβαίνοντας στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα.    
  Η κρατική προπαγάνδα περί καθαρής ενέργειας και απολιγνιτοποίηση,  ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών για την καταστροφή των πλέον ανέγγιχτων από την «ανάπτυξη»  οικοσυστημάτων των περιοχών τους ,απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
   Επίσης, έχοντας πλέον υπερ20ετή εμπειρία, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως τα αιολικά πάρκα είναι ουσιαστικά άχρηστα έως επιζήμια, επειδή η καμπύλη απόδοσής τους δεν μπορεί ποτέ να συγχρονιστεί με την καμπύλη ζήτησης φορτίου απ’ τους καταναλωτές. Η αξιοπιστία παροχής ισχύος είναι πολύ κάτω του 10%, απαιτούν συνεχώς στρεφόμενες εφεδρείες από ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, που εκπέμπουν CO2, ενώ προκαλούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα και κοστοβόρα προβλήματα στο δίκτυο μεταφοράς. Το ΣτΕ αποφάνθηκε πως τα αιολικά είναι «δημοσίου συμφέροντος», πράγμα που θα ίσχυε αν υπηρετούσαν την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πως υπηρετούν μόνο το συμφέρον των «επενδυτών» κι όχι των πολλών, που καταλήγουμε με πιο ακριβό ρεύμα και τελικά ηλεκτροδοτούμαστε με αξιοπιστία από μονάδες πανάκριβου φυσικού αερίου. Η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής διαρκώς αυξάνεται και η νέα κυβέρνηση «με το καλημέρα» ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επίσης  ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε πως λόγω «αυξημένης διείσδυσης» αιολικών χρειάζεται αυξημένο επίπεδο εφεδρειών, δηλαδή όσο αυξάνεται η παρουσία αιολικών στο σύστημα, τόσο πιο ακριβό γίνεται το ρεύμα για τους καταναλωτές.
    Η ανατροπή των σχεδίων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δε θα επιτευχθεί με λογικές “εξαιρέσεων”  από τη δική μας περιοχή, αλλά με ένα κίνημα που θα αμφισβητεί τους βασικούς νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει να αναδειχθούν στόχοι που θα συγκροτούν ένα ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέουν την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις, με κέντρο την εργαζόμενη πλειοψηφία, με ανεξάρτητες μορφές συγκρότησης αγώνα και δράσης.

Ως Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά , αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματος της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλο το κίνημα για το περιβάλλον για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

   Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο ! Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων. Άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, να μπει φραγμός στην ασυδοσία των πολυεθνικών, να πληρώσουν οι καπιταλιστές για την καταστροφή που προκαλούν!

    Αντιστεκόμαστε στην παρέμβαση στο παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Απαιτούμε την ακύρωση των αιτήσεων για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου στην Οίτηόπως και στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας (Δίρφη, Κοτυλαία όρη), στη Σκύρο, στα Άγραφα κλπ.
Συμμετέχουμε στην πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη, που θα γίνει την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, συγκέντρωση στο διάσελο της Πάθενας ώρα 11 το πρωί .
                 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

Η υποκρισία της Μέρκελ για την Ελλάδα…

Σεραφείμ Κοτρώτσος «Η ευρωκρίση, όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους ανθρώπους της Ελλάδας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην ερώτηση “ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής διαδρομής της”,

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας

Συνεχίζεται, για μία ακόμη χρονιά, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Σε mini lockdown η εστίαση από την Δευτέρα - «Χάνουμε το 50% των πελατών μας»

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown» με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς .

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.