Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καθολικό «όχι» στις ανεμογεννήτριες

Υστερα από την πρώτη, αιφνιδιαστική απόπειρα εγκατάστασης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος -αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο νοτιοανατολικά του Υμηττού- εν μέσω καραντίνας, οι δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής αλλά και κάτοικοι κινητοποιούνται δυναμικά για να σταματήσουν την καταστροφή
Aκόμη ένα μέτωπο ανοίγει κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών, εξαιτίας των καταλυτικών
επιπτώσεών τους στο φυσικό περιβάλλον, αυτή τη φορά μέσα στην Αττική και συγκεκριμένα στο Πάνειο όρος, που εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού. Το Πάνειο όρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1995, ενώ τμήμα του βουνού κάηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά την άνοιξη του 2009 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναδάσωση.
Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου από την «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος Α.Ε.» του ομίλου «Ελλάκτωρ», αποτελούμενου από 27 ανεμογεννήτριες των 900 kW η καθεμία, διαπλάτυνση υπάρχοντος δρόμου και διάνοιξη νέου και διαμόρφωση 27 πλατωμάτων με εκχέρσωση 2 στρεμμάτων έκαστο, προκειμένου να συναρμολογηθούν και να ανεγερθούν οι ανεμογεννήτριες στην τελική τους θέση. Ωστόσο, ο νεότερος σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών.
Η απόπειρα έναρξης εργασιών για την εγκατάσταση της πρώτης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος από την εταιρεία «Αιγαιοηλεκτρική Στεφάνας Αττικής Α.Ε.» έγινε εν μέσω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, έπειτα από άδεια ανέγερσης που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μαρκοπούλου στις 24 Απριλίου, στην κορυφή Πανί. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των τοπικών αρχών και κατοίκων των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα διακοπής εργασιών στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, το οποίο αποφάσισε την προσωρινή διακοπή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Επιπλέον, σε κοινή τους δράση οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής έκλεισαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (22/5) τον δρόμο προς το Πάνειο όρος, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων, αλλά και απόφαση της Διαδημοτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί, διασφαλίζοντας τη διακοπή των εργασιών. Εκτοτε, έχουν τοποθετηθεί οχήματα των δήμων που εμποδίζουν την πρόσβαση στους εργολάβους και ομάδες φύλαξης σε 24ωρη βάση.
Οπως ανέφεραν οι δύο δημοτικές αρχές, αντιτίθενται στη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών υπέρ ενός σχεδιασμού θολού, σχεδόν ατεκμηρίωτου, που αναπτύσσεται ερήμην του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της. Και εκφράζουν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη φυσική ακεραιότητα του βουνού εξαιτίας των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν στον ορεινό όγκο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις).
«Το Πάνειο όρος για τους δήμους μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για ήπια ανάπτυξη με μονοπάτια περιπατητικά και διαδρομές αναψυχής, καθώς και για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών του τουρισμού που εδραιώνονται παγκοσμίως», αναφέρουν ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, και Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Πνεύμονας πρασίνου

Μια πληροφορία για παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας προκειμένου να ανοίξει η αποκλεισμένη πρόσβαση προς το σημείο εργασιών της εταιρείας που έχει αναλάβει την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας προκάλεσε νέα κινητοποίηση το πρωί της Τρίτης (26/5), παρουσία των δύο δημάρχων, αρκετών δημοτικών συμβούλων και πολιτών.
Η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια, καθώς και ο Δήμος Λαυρεωτικής κατέθεσε αίτηση αναστολής των εργασιών για το εδαφικό κομμάτι του σημείου εγκατάστασης που βρίσκεται στην κυριότητά του, ενώ ο Δήμος Σαρωνικού ζήτησε την ανάκληση της άδειας, καθώς διαπιστώνονται πολλές παρατυπίες στην έκδοσή της, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
«Χωρίς να είμαστε αντίθετοι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χωρίς να τις δαιμονοποιούμε, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τοποθέτησή τους στο Πάνειο όρος επειδή είναι ένα βουνό σχεδόν μέσα στους οικισμούς των Καλυβίων της Κερατέας, αλλά και του Λαγονησίου από τη νότια πλευρά, είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την Αττική που τον έχουμε μεγάλη ανάγκη και η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει πάρα πολύ τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.
«Είμαστε αντίθετοι για περιβαλλοντικούς λόγους και εκτιμάμε ότι η Αττική των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τέτοιου είδους επεμβάσεις, εκτός από την καταστροφή του ελάχιστου πρασίνου που έχει απομείνει στην περιοχή μας. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από χρόνια, όταν είχαν ξεκινήσει να γίνονται χώροι ανεμογεννητριών στην Αττική και είχαν προταθεί πάρα πολλά σημεία, τελικά αποκλείστηκαν όλα και απέμεινε μόνο το Πάνειο όρος. Σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει τίποτα σχεδόν να προσφέρει από τις ανάγκες που έχει η Αττική, εκτός από το να κερδίσουν οι εργολάβοι και να καταστραφεί ένα βουνό», ανέφερε.
Την Κυριακή (31/5) το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερατέας συνδιοργανώνει με όλους τους φορείς της πόλης πεζοπορία στον χώρο όπου επιδιώκεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Εκεί θα συναντηθούν με πεζοπόρους που θα φτάσουν από τα Καλύβια. Σε σύσκεψη την Τετάρτη 3 Ιουνίου καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Καλυβίων την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Τέσσερα κυκλαδίτικα νησιά ενάντια στα αιολικά

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα νησιά ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» φορείς, σύλλογοι, πολίτες και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης σε Τήνο, Πάρο, Ανδρο και Νάξο προχωρούν σε γενικευμένη και διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων την Κυριακή (31/5).
Η διαμαρτυρία διοργανώνεται ενόψει της εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφορά την εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών στα 4 νησιά (76 πλέον, έπειτα από πρόσφατη τροποποίηση της άδειας) από κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου, του Ιωάννη Σαμαρά και της «ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.», τις οποίες έχουν καταθέσει φορείς, πολίτες, οι 4 εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και μετά την πρόσφατη βίαιη επίθεση της αστυνομίας σε πολίτες που αντιδρούσαν στη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή Πράσσα της Τήνου.
Στη συγκέντρωση στην Πάρο καλεί η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες, στο Κάστρο στην Παροικιά στις 11.00 π.μ. Η Επιτροπή Αγώνα Ανδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καλεί σε συγκέντρωση τη ίδια ώρα στον Ορμο Κορθίου. Στη Νάξο καλεί στη συγκέντρωση η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου στην Παραλία Χώρας στις 11.00, ενώ στην Τήνο καλεί η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι στις 12.00.               www.efsyn.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

Η υποκρισία της Μέρκελ για την Ελλάδα…

Σεραφείμ Κοτρώτσος «Η ευρωκρίση, όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους ανθρώπους της Ελλάδας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην ερώτηση “ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής διαδρομής της”,

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας

Συνεχίζεται, για μία ακόμη χρονιά, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Σε mini lockdown η εστίαση από την Δευτέρα - «Χάνουμε το 50% των πελατών μας»

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown» με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς .

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.