Κρήτη: Σε κίνδυνο αμπελώνες και κρασιά

Επιστολή με την οποία ζητά την οικονομική στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών, έστειλε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να μην μπορούν να διαθέσουν τα σταφύλια τους στον επερχόμενο τρύγο, ενώ ακόμα και σε περίπτωση που διατεθούν θα είναι σε πολύ χαμηλές τιμές,
με συνέπεια η αφετηρία του οίνου, δηλαδή το αμπέλι, να κινδυνεύει να συρρικνωθεί.
Τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος της παραγωγής οίνου, το Δίκτυο Οινοποιών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη κρίση που έρχεται και δεν θα είναι διαχειρίσιμη αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα και δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις.
Καλεί σύσσωμη την Πολιτεία να προστατεύσει και αυτόν τον κλάδο της οικονομίας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού της Κρήτης.
Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη και στους Βουλευτές της Κρήτης, τονίζεται:
«Αντιλαμβανόμαστε ότι την περίοδο αυτή καλείστε να ικανοποιήσετε πολλά αιτήματα στήριξης από όλες τις γεωργικές δραστηριότητες της χώρας. Είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν όλους τους κλάδους που πραγματικά πλήττονται, προλαβαίνοντας δυσοίωνες οικονομικές εξελίξεις.
Εμείς, ως Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete), και αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής οίνου στην Κρήτη, αισθανόμαστε την ανάγκη να υποστηρίξουμε τα αιτήματα των κεντρικών φορέων του κλάδου μας όπως ο Σ.Ε.Ο., η Ε.Δ.Ο.Α.Ο. και η Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε., και να υπογραμμίσουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα όσα προτείνονται για την βιωσιμότητα του κλάδου και την αποφυγή μιας ολέθριας οικονομικής καταστροφής.
Επιπλέον, νοιώθουμε την ανάγκη να ενισχύσουμε το αίτημα για την οικονομική στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών που κινδυνεύουν να μην μπορούν να διαθέσουν τα σταφύλια τους στον επερχόμενο τρύγο, ενώ σε περίπτωση που διατεθούν, θα είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, με συνέπεια η αφετηρία του οίνου, δηλαδή το αμπέλι, να κινδυνεύει να συρρικνωθεί. Έχοντας πλήρη επίγνωση της επίπτωσης στα εισοδήματα των αμπελουργών, κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου πριν να είναι πολύ αργά για διορθωτικές ενέργειες.
Μάλιστα, μετά από μια ιδιαίτερα ζημιογόνα ελαιουργική περίοδο, την ίδια χρονιά το εισόδημα των αγροτών του νησιού μας θα κλονιστεί, δημιουργώντας μεγάλη κοινωνική ταραχή, μιας και πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα στα δυο βασικά προϊόντα που παράγει το νησί.
Μια τέτοιου μεγέθους κοινωνική κρίση θα είναι μη διαχειρίσιμη.
Για να συνεχιστεί η ανοδική, ποιοτική πορεία του Κρητικού οίνου και τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά όλες οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτεία προτίθεται να υποστηρίξει τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας και ευελπιστούμε ότι θα δώσετε ουσιαστικές λύσεις στους οινοποιούς και στους αμπελουργούς».           agropost.gr