Γυμναστική κατά του στρες

Η σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει και την ψυχολογία σας, όχι μόνο τη φυσική σας κατάσταση. Μπορεί αρχικά να μην συμφωνείτε με αυτό. Πράγματι, η αρχή είναι η πιο δύσκολη και αν είστε αρχάριοι μπορεί να δυσκολευτείτε σημαντικά στο ξεκίνημά σας. Ωστόσο, καθώς περνάει ο καιρός, θα αρχίσετε να ανέχεστε τη γυμναστική, στη συνέχεια να την απολαμβάνετε και τελικά να μην μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτή.

Η τακτική άσκηση θα φέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στο σώμα σας, στον μεταβολισμό σας και στη διάθεσή σας. Έχει μια μοναδική ικανότητα να παρέχει ταυτόχρονα διέγερση και ηρεμία, να καταπολεμά την κακή διάθεση και να μειώνει το άγχος. Γιατί όμως μπορεί η γυμναστική να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος;
 
 
Τα ψυχικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με την νευροχημεία. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Διεγείρει επίσης την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν πολλές έντονες προπονήσεις – ή, τουλάχιστον, το ζεστό ντους μετά την προπόνησή σας.
Οι συμπεριφορικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στα οφέλη της άσκησης. Καθώς η κοιλιά σας συρρικνώνεται και η δύναμη και η αντοχή σας αυξάνονται, η αυτο-εικόνα σας θα βελτιωθεί. Θα αποκτήσετε μια αίσθηση κυριότητας και ελέγχου, υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης. Η ανανεωμένη  ενέργειά σας και η πειθαρχία της τακτικής άσκησης θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε άλλους σημαντικούς στόχους στη ζωή σας, που δε σχετίζονται απαραίτητα με τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.
Η γυμναστική σάς δίνει επίσης την ευκαιρία να ξεφύγετε από τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας και είτε να απολαύσετε την μοναξιά σας είτε να κάνετε νέους φίλους. Άλλωστε, όταν το σώμα σας είναι απασχολημένο, το μυαλό σας θα αποσπάται από τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής και θα είναι ελεύθερο να σκέφτεται δημιουργικά.
Κάθε μορφή άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει, αρκεί να σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Το περπάτημα και το τζόκινγκ είναι μια καλή αρχή, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική. Ακόμη και μια χαλαρή βόλτα 20 λεπτών μπορεί να καθαρίσει το μυαλό σας και να μειώσει το άγχος σας.    www.in.gr