Δ. Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα αυξήσει τα κρούσματα κατά 50%

Αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%, εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, επανέλαβε πως ακόμη και αν ανοίξουν, θα πρέπει να γίνεται σωστή απολύμανση του αέρος, κάτι που ισχύει, όπως είπε και στους χώρους εστίασης.  

Επεσήμανε μάλιστα ότι η ανησυχία από το άνοιγμα των σχολείων, έγκειται στον τρόπο κίνησης των γονέων, υπογραμμίζοντας ότι η κινητικότητα των γονέων τον Νοέμβριο, οδήγησε στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Σημείωσε επίσης ότι 7 στους 10 πολίτες, δεν φορούν σωστά τη μάσκα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης. 

«Ανοιγμα των σχολείων στις 08 Ιανουαρίου δεν αξίζει»,  διότι  θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε σχέση με αυτά που περιμένουμε», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με βάση τα σχετικά μοντέλα που παρακολουθούνται από την ερευνητική του  ομάδα στο Πανεπιστήμιο,  στο τέλος Μαρτίου θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη και τα 900 κρούσματα αντί για 600. 

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι το θετικό σενάριο του εμβολίου , το οποίο βρίσκεται  πια πολύ κοντά. 

«Είμαστε σε καλό δρόμο, ας μη το χαλάσουμε τώρα», σχολίασε ο κ. Σαρηγιάννης. 

  www.naftemporiki.gr