Η πανδημία αύξησε τις… συλλήψεις δημοσιογράφων

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF) για την επίδραση της COVID-19 στην παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου lockdown, την... άνοιξη του 2020, καταγράφηκε τετραπλάσια αύξηση στις αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. 


Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης κατά τη διάρκεια του 2020 από τις κυβερνήσεις περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική οργάνωση, σοβαρές απόπειρες για απαγορεύσεις στη δουλειά των ΜΜΕ και καταστολή της ελευθερίας των δημοσιογράφων. 

Όπως σημειώνει η έκθεση για την COVID-19, από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου οι παράνομες συλλήψεις δημοσιογράφων αντιπροσωπεύουν το 35% των συνολικών παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, ενώ η άσκηση σωματικής βίας και οι απειλές αντιπροσωπεύουν το 30%.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν εξαιτίας της κάλυψης γεγονότων που σχετίζονται με την πανδημία αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από ώρες ή ημέρες, ενώ υπάρχουν 14 δημοσιογράφοι που παραμένουν φυλακισμένοι. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε χώρες της Ασίας, επτά στην Κίνα, δύο στο Μπαγκλαντές κι ένας στη Μιανμάρ. 

Στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρεται, αρκετές χώρες εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία για να εντείνουν τον έλεγχο στα ΜΜΕ. Για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικά περιστατικά βίας και απειλών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες...

typologies.gr


 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων