Η πανδημία αύξησε τις… συλλήψεις δημοσιογράφων

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF) για την επίδραση της COVID-19 στην παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου lockdown, την... άνοιξη του 2020, καταγράφηκε τετραπλάσια αύξηση στις αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. 


Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης κατά τη διάρκεια του 2020 από τις κυβερνήσεις περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική οργάνωση, σοβαρές απόπειρες για απαγορεύσεις στη δουλειά των ΜΜΕ και καταστολή της ελευθερίας των δημοσιογράφων. 

Όπως σημειώνει η έκθεση για την COVID-19, από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου οι παράνομες συλλήψεις δημοσιογράφων αντιπροσωπεύουν το 35% των συνολικών παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, ενώ η άσκηση σωματικής βίας και οι απειλές αντιπροσωπεύουν το 30%.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν εξαιτίας της κάλυψης γεγονότων που σχετίζονται με την πανδημία αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από ώρες ή ημέρες, ενώ υπάρχουν 14 δημοσιογράφοι που παραμένουν φυλακισμένοι. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε χώρες της Ασίας, επτά στην Κίνα, δύο στο Μπαγκλαντές κι ένας στη Μιανμάρ. 

Στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρεται, αρκετές χώρες εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία για να εντείνουν τον έλεγχο στα ΜΜΕ. Για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικά περιστατικά βίας και απειλών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες...

typologies.gr


 

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων