Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έντονος προβληματισμός στην εστίαση για τα μέτρα

Των Φάνη Ζώη και Σοφίας Εμμανουήλ

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες της εστίασης και ειδικά όσοι διαθέτουν αποκλειστικά κλειστούς χώρους, ζητούν τη στήριξη της πολιτείας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο εγχείρημα της επανεκκίνησης από 16 Ιουλίου, υπό περιορισμούς και μόνο για εμβολιασμένους επισκέπτες.

Οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως και τους κινδύνους της μετάλλαξης Δέλτα.

Θεωρούν δε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης covid-free ουσιαστικά τους απάλλαξε από το δίλημμα να υιοθετήσουν τον χαρακτήρα αμιγούς ή μικτής επιχείρησης. Στα θετικά της απόφασης είναι και η διεύρυνση της χωρητικότητας, ήτοι 85%. Ωστόσο, στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς σε κλειστούς χώρους και ειδικά για μικρές επιχειρήσεις και κυρίως μπαρ, που απαγορεύεται να σερβίρουν όρθιους και θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας χωρίς να επιτρέπουν τον χορό, η επανεκκίνηση δεν εμπνέει αισιοδοξία χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. 

Χαριστική βολή

Η Μαρία Μποτονάκη, ιδιοκτήτρια μπαρ η ίδια και εκπρόσωπος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, σημειώνει ότι η απόφαση για αμιγείς κλειστούς χώρους έρχεται σε συνέχεια της ισχυρής τάσης της αγοράς να υιοθετήσει μικτούς χώρους και εκφράζει προβληματισμό που το κυβερνητικό επιτελείο τάσσεται απέναντι στον κλάδο. «Είναι το κερασάκι που θα μας κλείσει», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας για τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, την ώρα που σταματούν σημαντικά μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως π.χ. η επιδότηση ενοικίων. Σχετικά με την απόφαση να τίθενται σε αναστολή υπάλληλοι οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, τονίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα απολύσουν κανέναν υπάλληλο. 

Τον προβληματισμό συμμερίζεται ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, επικεφαλής της αλυσίδας Coffee Island και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Franchise της Ελλάδος. Αν και η φύση της δραστηριότητας της εταιρείας του δεν επηρεάζεται άμεσα από τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζει ότι με πάνω από 3.000 νέα κρούσματα θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας συνεισφέροντας στο μέτρο του δυνατού στην αποτροπή κοινωνικών αντιθέσεων. Μιλώντας για τις επιδόσεις της αγοράς σημειώνει την κρισιμότητα της συγκυρίας, καθώς είχαν αρχίσει να έρχονται θετικά μηνύματα τους δύο τελευταίους μήνες μετά τον «δύσκολο» Μάιο, μήνα επανεκκίνησης. 

Μέτρα ενίσχυσης

Πάντως και το επιτελείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την εξειδίκευση των μέτρων, επισήμανε τον προβληματισμό των επαγγελματιών για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που δημιουργούν. Ζήτησε από τον υπουργό τη στήριξη της πολιτείας με μέτρα ενίσχυσης που θα κάνουν τις επιχειρήσεις ικανές να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν. 

Τόνισαν επίσης ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί κλάδους της οικονομίας ως μοχλούς άσκησης πίεσης στην κοινωνία για το αυτονόητο που είναι ο εμβολιασμός. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Καββαθάς με πρόσφατη επιστολή του στην κυβέρνηση είχε συστήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, στις οποίες σχεδιάζει να επανέλθει, όπως η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, η μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, η επίσπευση της εκταμίευσης των πόρων του προγράμματος επανεκκίνησης της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ και η θέσπιση προγράμματος οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης - Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη.     www.naftemporiki.gr


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.