Η Ιταλία ψηφίζει, η Ε.Ε. τρέμει

Του Μιχάλη Ψύλου

Την προσεχή Κυριακή μπορεί να κριθεί η πορεία της Ευρώπης, καθώς προσέρχονται στις κάλπες οι Ιταλοί για να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος «Fratelli d'Italia», είναι πολύ πιθανό να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας. Η επίδοξη «Μητέρα του έθνους»,

όπως αρέσκεται να αποκαλείται, είναι ένα μείγμα «Ντόναλντ Τραμπ  και Μαρίν Λε Πεν» και η παρουσία της στο τιμόνι της Ιταλικής «μπότας» θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στη Γηραιά Ηπειρο. Πολλοί αναλυτές μιλούν μάλιστα για την αρχή του “Italexit” .

Κατ` αρχήν, όλοι θεωρούν ότι η Μελόνι θα επιχειρήσει να σπάσει το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Ρωσίας, βάζοντας φρένο στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν μάλιστα ότι η Μελόνι θα προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν νέο άξονα Ιταλίας-Πολωνίας- Ουγγαρίας. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της Μελόνι ,του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν και του πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, υπάρχει συμφωνία σε σημαντικά σημεία. Οπως στην αντι-μεταναστευτική πολιτική. «Σταματήστε τις βάρκες!» φωνάζει στο κοινό της η Μελόνι, με τη φωνή της να σπάει. Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες θα πρέπει να έρχονται στην Ευρώπη. «Και μετά στείλε τους άλλους πίσω!»

Η υποψήφια για την πρωθυπουργία δεν σταματά να εκφράζει επίσης τα αντιευρωπαϊκά της αισθήματα, εκμεταλλευόμενη φυσικά τα δημοκρατικά ελλείμματα στη λειτουργία της ΕΕ. Η Μελόνι θέλει επίσης να ενισχύσει το δικαίωμα του βέτο για τα κράτη μέλη. Και να επιτίθεται στο ευρώ: « Για την αδύναμη ανάπτυξη της Ιταλίας δεν φταίει οι ιταλικές εταιρείες, αλλά το κακώς διαχειριζόμενο κοινό νόμισμα», λέει η Μελόνι. 

Αν και νοσταλγός του Μουσολίνι, η ηγέτις των “Fratelli d` Italia” ,προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να παρουσιαστεί ως ρεαλίστρια και αξιόπιστη Ευρωπαία. Αναγνώρισε επίσης ότι χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, η οικονομία της Ιταλίας θα καταρρεύσει σε ελάχιστο χρόνο. Με ένα βίντεο σε τρεις γλώσσες - αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά - προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους φόβους  από το εξωτερικό για τη νίκη της στις εκλογές. «Η ιταλική δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία και καταδίκασε την καταστολή της δημοκρατίας και τους επαίσχυντους αντιεβραϊκούς νόμους», δήλωσε. «Η Μελόνι εγκαταλείπει τον φασισμό όπως οι άνθρωποι που χωρίζουν με τον σύντροφό τους με ένα μήνυμα στο Whatsapp», έγραψε με μπόλικη δόση ειρωνείας η φιλελεύθερη εφημερίδα Il Foglio .

www.naftemporiki.gr/story/1906889/i-italia-psifizei-i-ee-tremei