Οι Ευρωπαίοι «παγώνουν» και οι Αμερικανοί κερδίζουν

Του Μιχάλη Ψύλου

Αστραψε και βρόντηξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ : «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας πουλάνε το LNG τους σε τιμή τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτή που πουλάνε  στους Αμερικανούς βιομήχανους». Μιλώντας από το βήμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ο συνήθως μειλίχιος Λεμέρ, άφησε στην άκρη τις αβρότητες: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να οδηγήσει σε αμερικανική οικονομική κυριαρχία και αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Δεν ήταν τυχαία η έκρηξη του Λεμέρ. Η Γαλλία, αντιμέτωπη  με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τις εντάσεις με τη Ρωσία και τις απεργίες στα γαλλικά διυλιστήρια, το λιγότερο που θα περίμενε από τους «Αμερικανούς συμμάχους» θα ήταν μια κίνηση αλληλεγγύης στον ενεργειακό τομέα. Και όχι να κερδίζουν τα τετραπλάσια από τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Η οικονομική αποδυνάμωση της Ευρώπης δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και γι' αυτό πρέπει να είναι πιο ισορροπημένες οι  οικονομικές σχέσεις. μεταξύ των Αμερικανών συμμάχων μας και της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Πυρά και από τη Γερμανία

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αρχίζει να προβληματίζεται με την τακτική των Αμερικανών. Πολλά τα ερωτήματα για τη λεγόμενη διατλαντική φιλία και στη Γερμανία, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν βυθίσει τη χώρα στην ύφεση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το 68% των εξαγωγών LNG στην Ευρώπη. Στις αρχές Ιουλίου, το Reuters ανέφερε ότι η μέση τιμή του εισαγόμενου αμερικανικού LNG  ήταν  34 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες (mmBtu), την ίδια ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μόλις 6,12 δολάρια. Οι τιμές του LNG, διπλασιάστηκαν μάλιστα σε σύγκριση με το 2021. Το καλοκαίρι αυξήθηκαν περαιτέρω, στο «τρελό» επίπεδο των 60 δολαρίων ανά mmBtu στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο, η τιμή  ήταν μάλιστα 57,8 δολάρια στη Γηραιά Ήπειρο, έναντι μόλις …8 δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο  Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε μάλιστα κάποιες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο, για υπερβολικές τιμές. «Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών, μερικές φορές επιβάλουν τιμές… σελήνης», είπε ο «Πράσινος» Χάμπεκ στην  Neue Osnabrucker Zeitung. 

Οι κυρώσεις πλήττουν μόνο την ΕΕ

«Η Ευρώπη  ακολούθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή κυρώσεις στη Ρωσία για να αναγκάσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία, αλλά τι γίνεται με την οικονομία;»,είναι το ερώτημα που θέτει το γερμανικό δίκτυο n-tv. H γερμανική οικονομία είναι άλλωστε στην πλευρά των χαμένων. Οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη αποτελούν τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις γερμανικές εταιρείες. Φυσικά, ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να πείσουν τη Γερμανία να πάψει να επωφελείται από το φθηνό ρωσικό αέριο. Τώρα, που αυτό έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, η Γερμανία αναγκάζεται να  εισάγει όλο και περισσότερο, ακριβό LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυξάνοντας πρωτίστως τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν 200 εκατομμύρια ευρώ από κάθε φορτίο LNG που φτάνει στη Γερμανία», αναφέρει το γερμανικό δίκτυο. Οι γερμανικές εταιρείες, από την άλλη, έχουν ένα «κατάφωρο ανταγωνιστικό μειονέκτημα».

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επωφελούνται οικονομικά από τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι «τρώνε τις σάρκες τους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζόζεπ Μπορέλ, μιλώντας σε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει μεν  την Ευρώπη να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, αλλά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια κοινή λύση.

«Μαύρος καπνός»

Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Ενέργειας  ολοκληρώθηκε χωρίς να βγει «λευκός καπνός», σε ότι αφορά το βασικό όπλο που θα έβαζε φρένο στην άνοδο των τιμών :Η επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου που ζητούσαν οι 15 από τις 27 χώρες μέλη, έχει εξαφανιστεί από το τελικό πακέτο των  μέτρων. Το ίδιο και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των χωρών –ευρωομόλογο και κοινός δανεισμός όπως στην πανδημία-που  προέβλεπε η Γαλλο-Ιταλική πρόταση. Η μόνη πρόταση που υιοθετήθηκε ήταν η Γερμανο-Ολλανδική πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ, αλλά …για τον χειμώνα του 2023-24.  Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν γεμίσει πάνω από 95% τις αποθήκες  φυσικού αερίου και δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αυτόν τον χειμώνα. Οσο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους; Τη «λύση» την έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Να φορούν δύο… πουλόβερ».

Και την ώρα που η Δύση επιδιώκει να απομονώσει μια υπερδύναμη του πετρελαίου - τη Ρωσία - η Ουάσιγκτον δεν διστάζει να αναζητά  βοήθεια από την Βενεζουέλα. Ο Λευκός Οίκος διερευνά ήδη τρόπους για να χαλαρώσει ορισμένες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, για να μπορέσει η αμερικανική πετρελαϊκή Chevron να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τη  Βενεζουέλα. Αναγκα και θεοί πείθονται…                                                                                 www.naftemporiki.gr/finance/story/1915052/oi-europaioi-pagonoun-kai-oi-amerikanoi-kerdizoun