Ν. Θωμαΐδης: Η τιμή της κοκαΐνης πυροδοτεί αύξηση χρηστών – Το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνει χρήση κάνναβης

Η αύξηση των χρηστών κοκαΐνης, επιβεβαιώνεται από πανευρωπαϊκή έρευνα σε 49 από τις 72 πόλεις που ελέγχθηκαν και παράλληλα 23 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνουν χρήση κάνναβης. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης επισημαίνει ότι είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο διαρκώς αυξητικό. «Έχει αυξηθεί η ποσότητα και η πρόσβαση και γι’ αυτό το λόγο έχει πέσει η τιμή πανευρωπαϊκά. Είναι η βασική αιτία που έχει πρόσβαση περισσότερος κόσμος, χωρίς να διαπιστώνεται αλλαγή στην ποιότητα», εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Στην Ελλάδα το γράφημα που αναφέρεται σε 1000 δείγματα την ημέρα, δείχνει ότι από το 2016 η χρήση διαρκώς αυξάνεται από κάτω από 50 στα 150 μιλιγκράμ εβδομαδιαία. Ο Νίκος Θωμαΐδης υπενθυμίζει ότι η αύξηση της κοκαΐνης εμφανίστηκε πολύ έντονα μέσα στην πανδημία το 2020 ενώ η ανάλυση των λυμάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση των Ναρκωτικών φαίνεται ότι και στην Αθήνα η κατανάλωση είναι λίγο μεγαλύτερη κάθε χρόνο, δηλαδή «δεν σταματάει η αύξηση».
 

«Η αύξηση οφείλεται στην άμεση πρόσβαση που έχουν οι διακινητές στην πηγή και δεύτερον στο ότι έχει πέσει η τιμή της κοκαΐνης. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η ποιότητα. Έχει αυξηθεί η ποσότητα και η πρόσβαση και γι αυτό το λόγο έχει πέσει η τιμή πανευρωπαϊκά και αυτό είναι η βασική αιτία που έχει πρόσβαση περισσότερος κόσμος», είπε ο καθηγητής.

«Αυτή τη χρονιά εύχομαι να έχουμε στοιχεία ανα γειτονιά, από τη στιγμή που θα είχαμε πρόσβαση στους συλλεκτήρες της ΕΥΔΑΠ στο δίκτυο», είπε ο καθηγητής.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο δείχνει πάντως ότι η κάνναβη παραμένει το ευρέως διαδεομένος ναρκωτικό. «Από τις αναλύσεις των λυμάτων μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογισμό προς τα πίσω και να πούμε ότι περίπου 23 εκατομμύρια περίπου 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνει χρήση κάνναβης. Είναι μεγάλο το ποσοστό», είπε ο καθηγητής.

Σχετικά με την έρευνα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μέλος στο πανευρωπαϊκό δίκτυο που από το 2011 μέχρι σήμερα κατάφερε να ελέγχει 72 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. «Αυτό γίνεται μέσα από μια πολύ συστηματική δουλειά με υψηλή ποιότητα, για να μπορούμε ακριβώς να δίνουμε τα στοιχεία από κάθε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση των Ναρκωτικών».

Πηγή: ΕΡΤnews -Εκπομπή «Συνδέσεις»