Η τέλεια μονοήμερη για φαγητό είναι στα Βίλια.Μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα...

Iσως το πιο άγνωστο από τα βουνά της Αττικής, ο Κιθαιρώνας πατά με το ένα του πόδι στην Βοιωτία, και είναι η τέλεια μονοήμερη για όσους ψάχνουν στις μονοήμερές τους συγκινήσεις επιπέδου «κοίτα τι είχαμε στην πόρτα μας και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι». Από μονοπάτια ό,τι πρέπει για να ξεσκουριάσεις τώρα που η άνοιξη είναι προ των πυλών και αξιοθέατα που δεν θα αφήσουν παραπονεμένους τους ιστοριοδίφες της παρέας, μέχρι γραφικά χωριά και ταβερνάκια που αξίζουν με το παραπάνω τα χιλιόμετρά τους, το δύσκολο εδώ είναι να διαλέξεις τι να πρωτοκάνεις. Γι’ αυτό κι εμείς θα επικεντρωθούμε αυτή την φορά στο γραφικότερο ίσως από τα χωριά του Κιθαιρώνα, τα Βίλια, και το φοβερό και τρομερό ταβερνάκι τους, που ακούει στο όνομα Έλατος.

Να σας συστήσουμε το χωριό

Σκαρφαλωμένα εκεί ψηλά στα 600 μέτρα, τα Βίλια είναι ένα μεγαλούτσικο χωριό χιλίων και κάτι κατοίκων, με τα δρομάκια του να ελίσσονται ανάμεσα σε σπίτια σκεπασμένα με κόκκινες κεραμιδοσκεπές απολαμβάνοντας φαντασμαγορική θέα στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές του Κιθαιρώνα. Στα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζουν η εκκλησία της Μεταμόρφωσης που σχεδίασε το 1893 ένας παλιός γνωστός σου, ο Ερνέστος Τσίλλερ, και το Λαογραφικό Μουσείο Βιλλίων Μελέτιος Παπακωνσταντίνου, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων ένα κομμάτι από το αεροπλάνο του τοπικού ήρωα Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος σκοτώθηκε το 1940 σε αερομαχία με ιταλικά μαχητικά στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Από τα Βίλια επίσης ξεκινούν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια που διασχίζουν τα δάση του Κιθαιρώνα, αλλά και φαντασμαγορικές αυτοκινητο-διαδρομές, σαν αυτή που ανηφορίζει στροφή τη στροφή προς την κορυφή του βουνού, αλλά και την άλλη, που καταλήγει μετά από 16 καρτποσταλικά χιλιόμετρα στη θάλασσα, στο Πόρτο Γερμενό.

Πού θα περπατήσουμε εδώ;

Μεταξύ δύο μονοπατιών έχεις να επιλέξεις, ξεκινώντας από τα Βίλια για τις ανοιξιάτικες πεζοπορίες σου: Το ένα κατηφορίζει προς το Πόρτο Γερμενό, περνώντας από το εντυπωσιακό αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, και είναι χορταστικότατο, απλώνεται σε 15 χιλιόμετρα ή έξι περίπου ώρες. Το άλλο ανηφορίζει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα, διασχίζοντας ένα φαντασμαγορικό ελατοδάσος που αυτή την εποχή μοσχοβολά άνοιξη. Το συνολικό του μήκος είναι λίγο παραπάνω από 6 χιλιόμετρα, που σημαίνει γύρω στις δυόμιση ώρες περπάτημα.

Η πεμπτουσία κάθε μονοήμερης, όμως, είναι το φαγητό

Είτε σου ανοίξει την όρεξη η πεζοπορία, είτε ο καθαρός αέρας του βουνού και οι βόλτες στο χωριό, το μόνο βέβαιο είναι πως θα πιάσεις τραπεζάκι στον Έλατο, για τα ξακουστά στα πέρατα της Αττικής κρεατικά του: Σκέψου κοκορέτσι, αρνίσια παϊδάκια όνειρο, κοντοσούβλι προβατίνας και φανταστικά μπιφτέκια με τηγανιτές πατάτες, για να πάρεις μια ιδέα. Συνοδεύεις με έξτρα σκορδάτο τζατζίκι, τυρόψωμο, και τους λοιπούς συνήθεις υπόπτους των ορεκτικών, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο, με ωραιότατο δικό τους κρασί. Αν εκδράμεις Κυριακή, και είσαι από αυτούς που τρώνε για μεσημέρι τις ώρες αιχμής, πάρε καλού κακού ένα τηλέφωνο στο 2263 022340 να σου κρατήσουν τραπέζι.

Πηγή: in2life.gr