Καλάβρυτα: Η γραφική κωμόπολη της Δυτικής Ελλάδας

Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Πελοποννήσου, πανέμορφα κάθε εποχή του χρόνου, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Η πανέμορφη κωμόπολη, στους πρόποδες του Χελμού, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, σφύζει από ζωή, χάρη στο σύγχρονο χιονοδρομικό της κέντρο.

Στα Καλάβρυτα θα συναντήσετε ένα ονειρικό σκηνικό, με λιθόκτιστα σπίτια, μικρές πλατείες, χαριτωμένους πεζόδρομους, γραφικές καφετέριες και ταβέρνες στη σκιά τεράστιων πλατάνων.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο οδοντωτός, που εγκαινιάστηκε το 1896 και εκτελεί τη διαδρομή των 22 χλμ. Καλάβρυτα- Διακοπτό. Η διαδρομή αυτή που διατρέχει το Φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μία από τις πιο όμορφες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα.

Ο τρόπος με τον οποίο το «τρενάκι» του Βουραϊκού ενσωματώθηκε στο περιβάλλον και δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα, αφού είναι λες και ήταν πάντα εκεί, φτιαγμένο από την ίδια τη φύση.

Ιστορία και Πολιτισμός

Στα Καλάβρυτα μπορείτε να επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και το Μνημείο των Εκτελεσθέντων (Τόπος Θυσίας), είς μνήμη του ολοκαυτώματος του 1943, κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ.

Πέντε χλμ. ΝΔ από τα Καλάβρυτα βρίσκεται η Μονή της Αγίας Λαύρας. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε τον 10ο αι. και συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Επισκεφτείτε ακόμη το επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας. Το σπήλαιο ανοίγεται στο κατακόρυφο σχεδόν μέτωπο βράχου ύψους 120 μ., πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού.

Εντυπωσιακά φυσικά τοπία

Περιηγηθείτε σε ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, το Σπήλαιο Λιμνών, στους πρόποδες του Xελμού. Θαυμάσιοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες προκαλούν τη φαντασία, ενώ 13 λίμνες διαδέχονται η μία την άλλη. Κατά την ξενάγησή σας βρείτε τις δικές σας πτυχές και νιώστε την ευτυχία της Γης.

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ σίγουρα θα γνωρίζουν το σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, αφού διαθέτει 12 πίστες, 7 αναβατήρες, πάρκο για snowboard, ειδική moguls πίστα, το μοναδικό πάρκο snow tubes, ενώ συνέχεια διοργανώνονται εκεί πάρτι και events.

Μπορείτε επίσης να κάνετε πεζοπορία στο τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 (από τα Καλάβρυτα προς Κάτω Λουσούς–Πλανητέρο–Άρμπουνα–Άγ. Νικόλαο–Τουρλάδα– Κρινόφυτα), πεζοπορία κατάβασης του Βουραϊκού, ορειβασία στον Χελμό, αναρρίχηση, διαδρομή με αυτοκίνητο 4χ4 προς τη Λίμνη Τσιβλού, ποδηλασία βουνού και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

www.newsbomb.gr