Προξενήτρα τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε η ιαπωνική κυβέρνηση για να αυξηθούν οι γάμοι...

Πριν από λίγες μέρες στο Τόκιο περίπου σαράντα άνδρες και γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και έκαναν βόλτα σε έναν βοτανικό κήπο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Ήταν μια μάλλον μια αμήχανη συνάντηση καθώς οι συμμετέχοντες αναζητούσαν στοιχεία ο ένας για τον άλλο σε μια αναζήτηση πιθανού συντρόφου στη ζωή.

Οι πιθανότητες να ξεκινήσουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες μια σχέση ήταν θεωρητικώς τουλάχιστον αυξημένες αφού όλοι είχαν χρησιμοποιήσει μια νέα εφαρμογή γνωριμιών που αναπτύχθηκε με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και οι χρήστες της πρέπει να απαντήσουν σε ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια το πρόγραμμα ΑΙ κάνει την απαραίτητη επεξεργασία των απαντήσεων ώστε να τους φέρει σε επαφή με άτομα που φαίνεται ότι έχουν κοινές απόψεις και ενδιαφέροντα και άρα μπορεί να ταιριάξουν ως ζευγάρι στη ζωή.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία δεν είναι μόνο αυτή η πρωτοπόρος εφαρμογή αλλά ότι τη δημιουργία και λειτουργία της στηρίζει η ιαπωνική κυβέρνηση σε μια από τις διαφόρων ειδών προσπάθειες που κάνει για να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα μείωσης των γάμων και της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία τις τελευταίες δεκαετίες τη στιγμή που η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής έχει αυξηθεί πολύ στη χώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει  κίνδυνος να μετατραπεί στο κοντινό μέλλον σε μια χώρα… γερόντων.

Η ασφάλεια

Το εγχείρημα φαίνεται ότι βρίσκουν ενδιαφέρον δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Τόκιο όπου ξεκίνησε σε πρώτη φάση η υλοποίηση αυτού του σχεδίου γνωριμιών από την ιαπωνική κυβέρνηση. Όπως λένε η εφαρμογή από τη μια πλευρά μοιάζει πιο αποτελεσματική και στοχευμένη στα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου σε σχέση με τις άλλες εφαρμογές και πλατφόρμες γνωριμιών ενώ επίσης επειδή πρόκειται για κυβερνητικό πρότζεκτ θεωρούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι πιο ασφαλή και προστατευμένα σε σχέση με το αν την εφαρμογή θα έλεγχε πλήρως μια εταιρεία.

Οι Αρχές του Τόκιο ενέκριναν ένα προϋπολογισμό της τάξης των 2,2 εκατ. δολαρίων για υπηρεσίες υποστήριξης γάμου για το τρέχον οικονομικό έτος που ξεκινά στην Ιαπωνία τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αναγνωρίσει τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων της Ιαπωνίας ως κορυφαίο πρόβλημα που απαιτεί δράση αυτή τη δεκαετία. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών ηλικίας 50 ετών που ζουν στο Τόκιο των 14 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει παντρευτεί ποτέ ενώ τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Recruit Holdings δείχνουν ότι το 46% των ανδρών και το 30% των γυναικών στα 20 τους στην Ιαπωνία δεν έχουν βγει ποτέ ραντεβού.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα εύκολο σημείο εισόδου για όσους θέλουν να παντρευτούν αλλά δεν ξέρουν από πώς να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση ή φοβούνται να ξεκινήσουν», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Τόκιο Ασάκο Σουγιάμα ο οποίος ηγείται των υπηρεσιών υποστήριξης γάμου της πόλης.

Naftemporiki.gr