Συλλαλητήριο στο Σεληνάρι από τους Λασιθιώτες για τα νοσοκομεία τους – Ζητούν στελέχωση...

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά σήμερα, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, φορείς και κάτοικοι του Λασιθίου, διαμαρτυρόμενοι -όπως υποστηρίζουν- «για τις ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στις μονάδες υγείας και τα συνεπακόλουθα λειτουργικά προβλήματα στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του νομού».

Από την Σητεία, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο κ.α. υγειονομικοί και πολίτες θα μεταβούν στο Σεληνάρι, όπου στις 12 έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο με βασικό αίτημα την στήριξη, με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, των μονάδων υγείας της περιφερειακής ενότητας. Kατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα υπάρξει αποκλεισμός του ΒΟΑΚ στο σημείο και εκτροπή της κυκλοφορίας, γι’ αυτό συνιστάται στους πολίτες, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν, να αποφύγουν τις μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή αν δεν είναι αναγκαίες.

«Αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και δεν δοθούν μισθολογικά κίνητρα συνολικά στο προσωπικό και ιδίως στους γιατρούς οι θέσεις που προκηρύσσονται θα συνεχίσουν να βγαίνουν άγονες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως 5 ιατρικές θέσεις βασικών ειδικοτήτων που προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο δεν έχουν καλυφθεί, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ, όπως εκτίμησε, το ίδιο θα συμβεί και με τις 20 θέσεις (από τις συνολικά 57 στην Κρήτη) που προκηρύσσονται για τα νοσοκομεία του Λασιθίου, καθώς είχαν ξαναπροκηρυχθεί στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων του νομού, τονίζοντας πως εφημερεύουν καθημερινά χωρίς την παρουσία βασικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα ασθενείς συχνά να χρειάζεται να διακομίζονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ακόμη και σε νοσηλευτικά ιδρύματα άλλων νομών, «στερώντας» από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα σε ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες.

Ανάλογη εικόνα μετέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σητείας και μέλος της επιτροπής αγώνα για το τοπικό νοσοκομείο Γιάννης Φουντουλάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν μισθολογικά κίνητρα στο προσωπικό για να παραμείνει στα νοσοκομεία και ειδικότερα για τις άγονες περιοχές. Όπως είπε, τουλάχιστον 8 λεωφορεία θα αναχωρήσουν σήμερα από τη Σητεία για το Σεληνάρι, χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρη» την σημερινή κινητοποίηση των Λασιθιωτών, στην οποία συμμετέχουν, όπως πρόσθεσε, όλοι οι τοπικοί κοινωνικοί φορείς, οι δήμοι, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας.

Στάσεις εργασίας και κλειστά καταστήματα

Εκτός από τα συλλογικά όργανα των υγειονομικών, δεκάδες τοπικά σωματεία και σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την κινητοποίηση, ενώ κατά τη διάρκειά της αναμένεται να «νεκρώσουν» οι μεγάλες πόλεις του νομού, αφού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας, ενώ καταστήματα και άλλοι επαγγελματίες δεν θα λειτουργήσουν για κάποιες ώρες. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει την ίδια ημέρα στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. του Νομού Λασιθίου, από τις 10.00 έως και τις 15.00, για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου έχει ανακοινώσει τρίωρη στάση εργασίας για όλα τα φαρμακεία του νομού από τις 11:00 έως τις 14:00.  Μεταξύ άλλων, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου προτρέπει όλα τα καταστήματα να κλείσουν από τις 11:00 έως τις 17:00, ενώ και τα Σωματεία Ιδιοκτητών Ταξί Αγίου Νικολαου, Ιεράπετρας και Σητείας συμμετέχουν στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο και προκηρύσσουν στάση εργασίας στον κλάδο από τις 12:00 έως τις 15:00.

Προσυγκεντρώσεις

Του συλλαλητηρίου θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις. Στον Άγιο Νικόλαο η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στον κόμβο Ξηροκάμπου και οι διαδηλωτές σε κομβόι θα μετακινηθούν στο Σεληνάρι. Για όλους όσοι δεν διαθέτουν δικό τους μέσο θα υπάρχουν διαθέσιμα λεωφορεία. Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε ανακοίνωσή της, διαθέσιμα λεωφορεία για τη μετακίνησή προς το Σεληνάρι θα υπάρχουν και στο σταθμό του ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου στο Λαγγό, από όπου θα μπορούν να επιβιβαστούν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Λεωφορείο θα περάσει και από την πλατεία της Νεάπολης μετά τις 11.00 να παραλάβει πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν με λεωφορείο προς το Σεληνάρι. Για επιστροφή τα λεωφορεία θα φύγουν από το Σεληνάρι πριν τις 14.30 και θα έχουν επιστρέψει στον Άγιο Νικόλαο πριν τις 15.00.

Αντίστοιχες προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10 το πρωί στην Ιεράπετρα, στην κεντρική πλατεία και στη Σητεία, στο συντριβάνι.

www.ertnews.gr