Ξεκινά το «νυστέρι» με ακριβό... γρηγορόσημο

Tρέχει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να δώσει σάρκα και οστά στο «νέο ΕΣΥ» των επιπλέον πληρωμών από τους αρρώστους, όπως έχει σχεδιάσει. Αυτή τη φορά με τα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία υπέγραψαν χθες Κοινή Υπουργική Απόφαση τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την ώρα που περισσότεροι από 90.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα περιμένουν να χειρουργηθούν.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς έδωσαν το πράσινο φως για τα απογευματινά –επί πληρωμή– χειρουργεία, κομμάτι της εμβάθυνσης της εμπορευματοποίησης της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μιας ημέρας, ενώ τα χειρουργεία πέραν του τακτικού ωραρίου δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 10 μ.μ. Η λειτουργία αφορά όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.

Ο ασθενής, όπως αναφέρεται, θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν τις αμοιβές του προσωπικού, τα οποία ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό. Η δαπάνη δε της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ). Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του υπουργείου Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία της κυβέρνησης κοστίζουν από 300 έως και 2.000 ευρώ, σε μια κίνηση που ξεκάθαρα νομιμοποιεί το «φακελάκι».

Η ΚΥΑ αναφέρεται και στον έλεγχο της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, ο οποίος θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τους διοικητές των νοσοκομείων και σε μηνιαία βάση από τους διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Στην ουσία προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, με δικά τους έσοδα από την πώληση των εργασιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και απευθείας στους ασθενείς, για να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότησή τους.

Με περισσή αναλγησία στη βάση της αρχής «καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος», δηλαδή μεταφορά της λογικής κόστους - οφέλους της ελεύθερης αγοράς και στον χώρο της Υγείας, ο Αδωνις Γεωργιάδης χθες κατά την υπογραφή της ΚΥΑ αντέστρεψε την πραγματικότητα και δήλωσε ότι «στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική». Δηλαδή οι άρρωστοι που έχουν πληρώσει 2 και 3 φορές μέσα από τη φορολογία για την υγεία τους, θα πληρώνουν λιγότερα στα απογευματινά χειρουργεία από ό,τι θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα.

«Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε έναν χώρο όπου άνθρωποι που θέλουν να ξοδέψουν κάποια χρήματα για να χειρουργηθούν γρηγορότερα, αλλά που δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος ενός ιδιωτικού νοσοκομείου, να έχουν αυτή τη διέξοδο. Δίνουμε δηλαδή στον ελληνικό λαό μία επιπλέον διέξοδο που έως σήμερα δεν είχε ή, αν την είχε, την είχε μόνο με παράνομο τρόπο, το γνωστό σε όλους μας “φακελάκι”», είχε πει όταν ανακοίνωνε τα απογευματινά χειρουργεία ο Αδ. Γεωργιάδης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί βέβαια έχουν απαντήσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ο λιγότερο φτωχός να πληρώνει επιπλέον από την τσέπη του στα απογευματινά για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τους πιο φτωχούς και τους εξαθλιωμένους, οι οποίοι θα περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής.

Αμοιβές

Οι προβλεπόμενες αμοιβές που αφορούν τους χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

● Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές.

● 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/Αναπληρωτές Καθηγητές.

● 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/Επίκουρους Καθηγητές.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων πέραν του τακτικού ωραρίου αμείβεται με δεκαπέντε (15) ευρώ έκαστος ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

www.efsyn.gr