Ντομάτες γεμιστές με κιμά

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 12 ντομάτες
  • 750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ζάχαρη
  • 150 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο

 
Πλένουμε τις ντομάτες, τις αδειάζουμε προσεκτικά να μη σπάσουν και τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Τις τοποθετούμε σε ταψί. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Πολτοποιούμε στο μούλτι το εσωτερικό από τις ντομάτες και ρίχνουμε το μισό μείγμα στον κιμά. Ξεπλένουμε το ρύζι, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε μαζί με τον μαϊντανό που έχουμε ψιλοκόψει, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το τυρί (κρατάμε λίγο για το τέλος).

Ρίχνουμε και το μισό λάδι και ζυμώνουμε. Γεμίζουμε τις ντομάτες, (όχι μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει η γέμιση με το ρύζι). Σκεπάζουμε τις ντομάτες με τα καπάκια τους. Ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο ταψί. Μπορούμε στα κενά ανάμεσα στις ντομάτες να βάλουμε κομμάτια πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου μιάμιση ώρα. Λίγο πριν τα βγάλουμε πασπαλίζουμε τις ντομάτες με το ρεγκάτο. Τρώγονται καλύτερα χλιαρές ή κρύες.

www.efsyn.gr