Στο στόχαστρο της Εφορίας τα crypto – Συστήνεται επιτροπή για τα «αόρατα» νομίσματα

Με την τιμή του Bitcoin να έχει κάνει την επιστροφή πάνω από τα 60.000 δολάρια και το Ethereum να επιστρέφει στην περιοχή των 3.500 δολαρίων, το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα φαίνεται πως έχει αναθερμανθεί.

Το οικονομικό επιτελείο βλέποντας το ελληνικό ενδιαφέρον για τα crypto προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τη φορολόγηση αλλά και τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets).

Αυτή η ειδική ομάδα Εργασίας που αποτελείται από 16 άτομα, θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα στο κτήριο όπου στεγάζεται το Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας 10 ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει μπλόκο στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Τα κενά που υπάρχουν στην ελληνική φορολογική νομοθεσία τα οποία αφορούν τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να φορολογούνται οι πάσης φύσεως συναλλαγές και οι δραστηριότητες που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin κ.ά., φέρνουν ήδη πολλούς Έλληνες φορολογούμενους, που έχουν εισαγάγει τα νομίσματα αυτά στην καθημερινότητά τους, αντιμέτωπους με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Μάλιστα η εφορία δεν αναγνωρίζει ούτε τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα.

Μέχρι σήμερα το bitcoin αντιμετωπίζεται ως μέσο πληρωμής και όχι επενδυτικό προϊόν, οπότε και η αγοραπωλησία του δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ (σύμφωνα με τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου) , ούτε υπάρχει και σχετική πρόβλεψη ως προς τη φορολογία από πλευρά εισοδήματος.

Πηγή: OT.GR