Η ζωή χωρίς social media

Δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που γίνονται συζητήσεις για το πόσο εξαρτημένος είναι ο σύγχρονος άνθρωπος από τη χρήση των smartphones και ειδικά των social media. Το απόγευμα της Τρίτης (5/3),

για λίγη ώρα, μας δόθηκε μία ρεαλιστική, πρώτη, απάντηση, με την κατάρρευση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης της Meta (Facebook, Instagram και Messenger). Σε χώρους που υπήρχε μαζί παρουσία ανθρώπων (για παράδειγμα στα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών), η συντριπτική πλειονότητα είχε πέσει με τα μούτρα στα κινητά της, προσπαθούσε να αλλάξει κωδικούς ή έκανε reset στις εφαρμογές και restart στις συσκευές.

«Ενιωσα να με αποκόβουν από τον υπόλοιπο κόσμο όταν διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να ανταλλάξω μηνύματα με φίλους και συναδέλφους», μου είπε γνωστός μου με τον οποίο συνομίλησα το βράδυ της ίδιας μέρας. Για να πω την αλήθεια και ο ίδιος ένιωσα άβολα και κάπως αγχώθηκα στη σκέψη ότι θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να τραβήξει μέρες. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη μου, γιατί η δεύτερη είχε να κάνει με το πόσο έχουμε εξαρτήσει πλέον την καθημερινότητά μας με τη νέα τεχνολογία.

Η χρήση των κινητών και ειδικά των social media ήταν ό,τι πιο βίαιο και απότομο έχει γίνει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και ας μη θέλουμε πολλοί να το παραδεχτούμε. Εχει αλλάξει ακόμη και τον τρόπο επικοινωνίας μέσα στις ίδιες μας τις οικογένειες και πραγματικά υπάρχουν φορές που αναρωτιέμαι πολύ έντονα πώς στ’ αλήθεια βιώνουν τη σχέση με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, τους δασκάλους τους τα νέα παιδιά. Η χρήση των social ήταν απαραίτητο να βρίσκεται στην κορυφή των «πρέπει» της σύγχρονης εκπαίδευσης, αλλά εμείς μόλις προσφάτως έχουμε αρχίσει να ξυπνάμε..

www.efsyn.gr