Ιδιώτες βάζει το υπουργείο Παιδείας στις φοιτητικές εστίες...

Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας και
Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης. Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι...
συνεχίζεται η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους φοιτητές και ότι στον προϋπολογισμό του 2019 έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση οικογενειών με φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

«Η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση να παρέχει βοήθεια στους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε ο υφυπουργός απαπντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να διαμορφώσει, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αποτελεσματική στήριξη των φοιτητών, σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι αυτά της στέγασης και της σίτισης.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και προφανώς δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν της τον ρόλο. Ταυτόχρονα, και με κατεύθυνση την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, σκοπός είναι τα Ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονους τρόπους επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Τέτοιες συμπληρωματικές εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης η οποία, όπως επανέλαβε, δεν θα μειωθεί, είναι και οι ΣΔΙΤ οι οποίες μπορούν να δώσουν ταχύτερες και αξιόπιστες λύσεις για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, ιδιαίτερα μάλιστα, στα Ιδρύματα της περιφέρειας, όπου και το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι το «ενδιαφέρον μας είναι για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας, ώστε υπόλογοι να είναι η πολιτεία και τα πανεπιστήμια. Σχολίασε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη διυπουργική απόφαση για τη ΣΔΙΤ, με την οποία προγραμματίζεται η υλοποίηση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μάλιστα, κατόπιν επικοινωνίας του με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι τον Οκτώβριο, πρόκειται να προχωρήσει η δημοπράτηση του εν λόγω έργου...              nonews-news.blogspot.com