Μ. Γαβουνέλη : Εκ των πραγμάτων θα έχουμε αρκετές τριβές με την Τουρκία – Πιθανότατα η περίοδος της ύφεσης τελειώνει...

«Είναι προφανές ότι έχει λίγο ανέβει η ένταση» σχολίασε η Γενική Διευθύντρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, η Μαρία Γαβουνέλη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σχετικά με την ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες η Άγκυρα για ασκήσεις έρευνας, διάσωσης στο Αιγαίο.


«Μια ΝΟΤΑΜ είναι μια ΝΟΤΑΜ, βέβαια. Δεν είναι ούτε υπερπτήση ούτε τίποτα άλλο. (…) Είναι μια προσπάθεια να δούμε πώς θα οριοθετηθεί αυτή η γραμμή ενέργειας που θα διασχίσει την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι. Και επομένως πού θα πάμε εμείς, πού θα πάνε εκείνοι, ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη συζήτηση. Λέμε πάντοτε ότι τα καλώδια που μπαίνουν στη θάλασσα είναι μία από τις ελευθερίες της ανοικτής θάλασσας. Και ξέρουμε όλοι ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη συναίνεση της παράκτιας χώρας ποια είναι η παράκτια χώρα εδώ και ποιας χώρας η συναίνεση απαιτείται, αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται» συμπλήρωσε.

«Νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυτή η περίοδος ηρεμίας στο Αιγαίο, κυρίως γιατί δεν είχαμε υπερπτήσεις, οι δύο χώρες δεν έκαναν ούτε γραμμή πίσω στις θέσεις τους, ούτε η Ελλάδα ούτε βέβαια η Τουρκία. Και τώρα που σιγά σιγά τα πράγματα προχωρούν, έχουμε ένα καλώδιο που θα πρέπει να συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και περαιτέρω με τη Μέση Ανατολή, ήταν ζητήματα που τα είχαμε στο χαρτί για κάμποσο καιρό, καθυστέρησαν λόγω της σύρραξης στη Γάζα, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθούν. Είναι ανάγκη να διασυνδεθεί η Κύπρος με τα υπόλοιπα. Τώρα λοιπόν που αρχίζουν αυτά τα πράγματα να μπαίνουν, να μεταφέρονται από το χαρτί, στην πραγματικότητα αρχίζει να φαίνεται η ένταση. Εκ των πραγμάτων θα έχουμε αρκετές τριβές» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γαβουνέλη.

 Ερωτηθείσα κατά πόσο ισχύει το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών, η κ. Γαβουνέλη ανέφερε τα εξής. «Νομίζω, ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το κρατήσουμε εν ισχύ. Θεωρώ ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα λύσουμε τις διαφορές μας και θα γίνουμε οι καλύτεροι φίλοι και επομένως κανείς δεν φανταζόταν ότι η Διακήρυξη των Αθηνών θα ήταν το Ιερόν Ευαγγέλιο. Νομίζω ότι κάνει κανείς μια καλόπιστη προσπάθεια να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι όσο κερδίζουμε καύσιμα πάνω από το Αιγαίο και στα πλοία μας, κερδισμένα είναι, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν εθελοτυφλεί. Κανείς δεν πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε καλά ή ότι τα πράγματα λύθηκαν ή ότι τέλος πάντων οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Το πιθανότερο είναι ότι η περίοδος της ύφεσης τελειώνει σιγά σιγά και θα πρέπει να δούμε πώς θα μετακινηθούμεΆλλωστε οφείλω να πω ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου της ύφεσης, νομίζω εξαντλήσαμε τα όρια αυτής της πρώτης επικοινωνίας. Τώρα ή θα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη πίστα, στην πραγματικότητα να δούμε αν μπορούμε να επιλύσουμε οποιαδήποτε διαφορά ή απλώς θα ξαναγυρίσει πίσω το εκκρεμές».

www.ertnews.gr