Η Metα συμφώνησε σε αποζημίωση 1,4 δισ. δολαρίων στο Τέξας για παράνομη καταγραφή βιομετρικών δεδομένων στο Facebook

Η Metα συμφώνησε να πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία του Τέξας για να επιλύσει την αγωγή της πολιτείας που κατηγορεί τη μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads για παράνομη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων εκατομμυρίων Τεξανών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Οι όροι του διακανονισμού σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ από οποιαδήποτε πολιτεία σύμφωνα με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπόθεση για λογαριασμό της πολιτείας του Τέξας. Η μήνυση που κατατέθηκε το 2022 ήταν η πρώτη μεγάλη υπόθεση που κινήθηκε βάσει του νόμου περί βιομετρικών απορρήτων του Τέξας του 2009. Μια διάταξη του νόμου προβλέπει αποζημίωση έως και 25.000 $ ανά παράβαση.

Η κατηγορία και η συμφωνία

Το Τέξας κατηγόρησε το Facebook ότι συλλαμβάνει βιομετρικές πληροφορίες «δισεκατομμύρια φορές» από φωτογραφίες και βίντεο που ανέβασαν οι χρήστες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος μιας δωρεάν καταργημένης τώρα λειτουργίας που ονομάζεται «Tag Suggestions».

Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία αν και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία βρήκε τρόπο να λυθεί το ζήτημα και προσβλέπει στη «διερεύνηση μελλοντικών ευκαιριών για να εμβαθύνουμε τις επιχειρηματικές μας επενδύσεις στο Τέξας, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών αναπτυσσόμενων κέντρων δεδομένων». Η συμφωνία επετεύχθη λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της δίκης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο διακανονισμός σηματοδοτεί τη «δέσμευση της πολιτείας να αντισταθεί στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο και να τις θεωρήσει υπόλογες για παραβίαση του νόμου και παραβίαση των δικαιωμάτων απορρήτου των Τεξανών».

Naftemporiki.gr