Χαράς ευαγγέλια για την αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη. Ο κλάδος είναι ένας από τους μεγάλους νικητές. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών στον δείκτη Stoxx Europe 600 εκτοξεύθηκαν κατά 194%.
Η μετοχή της γερμανικής Rheinmetall τριπλασίασε την αξία της από το 2022 και μόνο το 2024 καταγράφει άνοδο 70%. Η νορβηγική Kongsberg Gruppen μετά από άνοδο 125% μέχρι στιγμής το 2024, είναι πλέον η δεύτερη εταιρεία σε ολόκληρο τον δείκτη Stoxx Europe 600.
Υπάρχει επίσης η Rolls Royce, η αεροναυπηγική βιομηχανία και ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους στον κόσμο, η οποία σημειώνει άνοδο 84%.
Η βρετανική BAE System προχωρά κατά 12%, η γαλλική Safran κατά 30% και η ιταλική Leonardo κατά 41%.
«Όλος αυτός ο πυρετός ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν οι κύριες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να εκτοξεύουν τις αμυντικές τους δαπάνες, υπό τον φόβο ότι πόλεμος στο ανατολικό τους μέτωπο μπορεί να επεκταθεί», τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Προσθέτουν μάλιστα ότι « φέτος, οι δαπάνες της ΕΕ για την άμυνα έφτασαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 27-ισοφαρίζοντας εκείνες της Κίνας».
Οι εκτιμήσεις είναι ότι το ΝΑΤΟ μόνο το 2024 θα καταγράψει αύξηση του προϋπολογισμού κατά 11% με τις χώρες μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 600 δισεκατομμύρια. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν 30 χρόνια μειωμένων αμυντικών δαπανών», επισημαίνουν οι ειδικοί της Morgan Stanley στην έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.
Νέο κύμα παραγγελιών
Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει η Morgan Stanley είναι ότι ο κλάδος προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα παραγγελιών. «Εκτός από την αναπλήρωση του αμυντικού υλικού που έχει δοθεί στην Ουκρανία και τη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ-ειδικά σε περίπτωση που εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο- οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να σκάψουν πολύ βαθιά στους προϋπολογισμούς τους για την άμυνα», τονίζουν.
Η εταιρεία συμβούλων Mckinsey πιστεύει επίσης ότι από τώρα έως το 2028 , οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ θα αυξηθούν συνολικά, κατά 700-800 δισεκατομμύρια ευρώ. «Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και 75 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη προσαρμόζεται σε μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια», σχολιάζει η Mckinsey..
Η Λίντσεϊ Μπέρκμαν από την Deloitte, σχολιάζει σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες ότι αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη Ρωσία, δείχνει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα κλιμακωθούν. «Οι εντάσεις συνεχίζονται και ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αυτές οι τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το 2025», τονίζει.
Η Deloitte σχολιάζει ότι «το 2025, η αμυντική βιομηχανία αναμένεται να δει συνεχή και αυξανόμενη αύξηση σε πολλούς βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας πυραύλων, των μη επανδρωμένων συστημάτων και των διαστημικών δυνατοτήτων».
Ο παράγων Τραμπ
Το «μέτωπο» που κεντρίζειν ακόμη περισσότερο τις ελπίδες της αμυντικής βιομηχανίας είναι το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θα δημιουργήσει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη στην ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής μηχανής.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει ήδη απαιτήσει να αυξήσουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2%. Ο Τραμπ κατηγορεί την Ευρώπη ότι απολαμβάνει δωρεάν την αμερικανική στρατιωτική προστασία μέσω του ΝΑΤΟ και φέρεται να έχει απειλήσει να βγάλει την Ουάσινγκτον εντελώς από τη συμμαχία.
«Δεν πληρώνεις; Είσαι κακοπληρωτής … καλά, δεν θα σε προστατεύσουμε, Πρέπει να πληρώσουν», σχολίασε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας, αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Μια προεδρία Τραμπ θα είχε επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και μετά τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ, ο κίνδυνος αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών θα πρέπει να επεκταθεί και στις ευρωπαϊκές χώρες», σχολιάζουν ειδικοί της Federated Hermes.
www.naftemporiki.gr