Ο Έβρος εκπέμπει SOS: «Χαθήκαμε» χωρίς νερό από τη Βουλγαρία!

Οι αγρότες στην περιοχή του Έβρου φοβούνται ότι οι καλλιέργειές τους θα ξεραθούν καθώς η Βουλγαρία σκέφτεται να τερματίσει μια συμφωνία διανομής νερού δεκαετιών.

Από το 1964, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας ρέει ελεύθερα κατά μήκος του ποταμού Άρδα στην πεδιάδα του Έβρου, ως μέρος μιας συμφωνίας αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει το Reuters όμως, αυτή η συμφωνία έληξε τον περασμένο Ιούλιο (σ.σ. τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από μικρή παράταση) και η Βουλγαρία επανεκτιμά τώρα τις δικές της ανάγκες σε νερό, πριν αποφασίσει εάν θα ανανεώσει το deal.

Οι Έλληνες αγρότες προειδοποιούν ότι χωρίς αυτό το νερό θα χαθούν τα χωράφια τους. Η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη υποδομών έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν ταμιευτήρες που να αντισταθμίζουν την πιθανή απώλεια νερού.

Πέρυσι, η Ελλάδα κατέγραψε τόσο τον θερμότερο χειμώνα, όσο και το πιο καυτό καλοκαίρι.

Ανησυχώντας για το μέλλον τους, ο αγρότες διαμαρτυρήθηκαν αποκλείοντας με τα τρακτέρ τους δρόμους στις Καστανιές και κατηγόρησαν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι απέτυχε να ενεργήσει γρήγορα για να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία για το νερό, πριν από το καλοκαίρι.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμφωνία βρέθηκε στην κορυφή μιας μακράς λίστας παραπόνων, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και παραγωγής.

Για τους αγρότες του Έβρου δεν πρόκειται μόνο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας. Είναι ένας αγώνας για το ίδιο τους το μέλλον.

«Πρώτα η Βουλγαρία»

Αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν καθυστερήσει λόγω πολιτικής αστάθειας στη Βουλγαρία.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας απάντησε στις ελληνικές διαμαρτυρίες λέγοντας ότι «η Βουλγαρία πρέπει πρώτα και κύρια να καλύψει τις δικές της εθνικές ανάγκες σε νερό… και μόνο τότε να εξετάσει τις ανάγκες των γειτονικών χωρών».

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν, η Βουλγαρία παρείχε 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από υδροηλεκτρικά φράγματα στην περιοχή του Έβρου μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, ακριβώς την εποχή δηλαδή που οι καλλιέργειες το χρειάζονται περισσότερο.

Και τώρα τι;

Η Ελλάδα ελπίζει να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα, μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Σόφια. Παραμένει αβέβαιο ωστόσο, το αν μπορέσει να επιτευχθεί νέα συμφωνία πριν από την 1η Μαΐου.

«Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από μια συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Υδάτινων Πόρων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δρακούδη, επικεφαλής τοπικού συλλόγου αγροτών, η βουλγαρική παροχή νερού είναι η μόνη πηγή άρδευσης για την περιοχή. «Αν σταματήσει το νερό, η περιοχή του Έβρου θα εγκαταλειφθεί και θα μετατραπεί σε έρημο», προειδοποίησε ο κ. Δρακούδης.

Μια τεχνητή λίμνη στην περιοχή έχει διαρροή και δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό, δήλωσαν τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε έργα υποδομής και ούτε συντήρηση», είπε ο Δημήτρης Δρακούδης.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή και λιγότεροι νέοι μένουν για να ασχοληθούν με τη γεωργία…

www.newsbreak.gr