Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θύελλα κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη

Βουργάνα Μαρία
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει πλέον οι κατασχέσεις τραπεζικών
καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών ακόμη και στο ταμείο των επιχειρήσεων.
Στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «ΗτΣ» δείχνουν πως από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι είδαν τη σκληρή όψη της εφορίας που χρησιμοποίησε το πιο αποτελεσματικό όπλο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών: τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων χωρίς καμία προειδοποίηση. Από τις 100.000 κατασχέσεις, περισσότερες από 35.000 αφορούν σε τραπεζικές καταθέσεις ενώ οι υπόλοιπες σε κατασχέσεις ενοικίων, μισθών, από το ταμείο των επιχειρήσεων, από προμηθευτές.
Ειδικότερα, η εφορία έχει ήδη βάλει «χέρι» σε περισσότερους από 35.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες δέχονται βροχή κατασχετηρίων από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των τραπεζών, το τελευταίο δεκαήμερο οι τράπεζες καλούνται να εκτελέσουν περίπου 15.000 κατασχετήρια ημερησίως. Η καταιγίδα των κατασχετηρίων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα αφού έχουν πλέον ενεργοποιηθεί οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.
Το «οπλοστάσιο» της εφορίας για την είσπραξη των οφειλών ενισχύεται ακόμη περισσότερο με το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων, το οποίο θα εφαρμόζεται και για οφειλές φόρων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα όταν υπάρχει υποψία ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αφήσει απλήρωτα τα χρέη του στο Δημόσιο ο έφορος θα προχωρά σε προληπτική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Ουσιαστικά η εφορία αποκτά το δικαίωμα να προχωρά σε κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρίτων για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής δεν έχουν καν λήξει. Η συντηρητική κατάσχεση θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.
Αποδοτικές
Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε αντιδιαστολή με τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές, καθώς φέρνουν «ζεστό» χρήμα στο ταμείο της εφορίας. Από την αρχή του έτους τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 63 δισ. ευρώ.
Οι τρόποι που χρησιμοποιεί η εφορία για να εισπράξει απευθείας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι οι εξής:
1. Τραπεζικές καταθέσεις: Οι εφορίες στέλνουν στις τράπεζες ομαδικά κατασχετήρια. Στη συνέχεια, οι τράπεζες ελέγχουν ποιοι από τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στο κατασχετήριο είναι πελάτες τους , ανοίγουν τους λογαριασμούς τους και προχωρούν στη δέσμευση των ποσών, ελέγχοντας παράλληλα αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Τα χρήματα δεσμεύονται μέχρι το όριο που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια αποδίδονται στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
2. Στο λογιστήριο των επιχειρήσεων. Το «χέρι» της εφορίας μπαίνει και στο λογιστήριο των επιχειρήσεων αφού μπορεί να κάνει απευθείας κατάσχεση μέρους του μισθού εργαζομένου.
3. Ενοίκια. Αντί η εφορία να ψάχνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου που χρωστά στο Δημόσιο, αναζητά τον ενοικιαστή. Όταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου απευθείας στην εφορία.
4. Στο ταμείο της επιχείρησης. Οι φορο-ελεγκτές κάνουν κατασχέσεις των ημερήσιων εισπράξεων απευθείας από το ταμείο των επιχειρήσεων.
5. Από προμηθευτές επιχειρήσεων. Αναζητούνται οι προμηθευτές των επιχειρήσεων, οι οποίοι πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από τους επιχειρηματίες-πελάτες τους οι οποίοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Η εφορία «μπλοκάρει» τις πληρωμές και τα χρήματα αντί να πάνε στα χέρια των προμηθευτών οδηγούνται απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου.
6. Από μεταβιβάσεις ακινήτων: Στο «παιχνίδι» των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών η εφορία έχει βάλει και τους συμβολαιογράφους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα κατά την μεταβίβαση ακινήτων να ζητούν και να παίρνουν από την εφορία βεβαίωση οφειλής για τον πωλητή του ακινήτου. Σε περίπτωση βεβαιωμένων οφειλών οι συμβολαιογράφοι παρακρατούν το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο και το αποδίδουν στην εφορία για την εξόφληση των οφειλών του πωλητή. Το μέτρο αυτό ισχύει και για ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο ακόμη και αν ο οφειλέτης πληρώνει κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις τις ρύθμισης. Το τίμημα από την πώληση ακινήτου καταλήγει στο ταμείο της εφορίας καθώς γίνεται άμεσα απαιτητό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης βγαίνει αυτομάτως εκτός της ρύθμισης και φυσικά «χάνει» τα χρήματα που είχε υπολογίσει ότι θα εισέπραττε από την πώληση του ακινήτου του. http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Έξι εκατομμυρίων ετών τα «ανθρώπινα» ίχνη στην Κρήτη;

Αρχαιότερο κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος φαίνεται να είναι το πιο παλιό, καταγεγραμμένο ανθρωπόμορφο αποτύπωμα.

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας νιαουρίζει τη νύχτα

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε;

Τυρί φέτα – Προβληματισμός για τα κρούσματα νοθείας

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται το πλέον εμβληματικό ελληνικό προϊόν, η φέτα. Τα κρούσματα νοθείας που «είδαν το φως της δημοσιότητας» τους τελευταίους μήνες με διακίνηση προϊόντων –

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Με τη σάτιρα τα βάζει το ΕΣΡ...

Μετά το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», για εκπομπή του 2016 που αφορούσε τον Σόιμπλε το Ραδιοτηλεοπτικό έβαλε στο στόχαστρο την «Ελληνοφρένεια».....