Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο στα 6 ή στα 8 (προαιρετικά)
- 5 πατάτες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
- 3 γλυκοπατάτες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
- 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
- Για τη μαρινάδα:
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Το χυμό από 3- 4 λεμόνια
- 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ. γλ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή πάστα (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 3/4 φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Τοποθετήστε το κοτόπουλο, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες σε ένα μεγάλο ταψί.
- Σκορπίστε τα κρεμμύδια σε φέτες πάνω από τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Χτυπήστε καλά για να ενσωματωθούν και περιχύστε ομοιόμορφα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
- Γαρνίρετε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε ελαφρά με περισσότερο αλάτι και ρίγανη.
- Καλύψτε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 1 1/2 ώρα.
- Αφαιρέστε τα καλύμματα, περιχύστε όλα τα υλικά με τους χυμούς και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το κοτόπουλο και οι πατάτες να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.