Τι σηματοδοτεί το τηλεφώνημα Τραμπ - Πούτιν: Η «νίκη» του Ρώσου προέδρου

Το τηλεφώνημα Τραμπ προσφέρει στον Πούτιν την ευκαιρία να «λιώσει τον πάγο» της πολιτικής απομόνωσης: Πόσο έτοιμος για συμβιβασμούς είναι ο Ρώσος πρόεδρος;

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε αναλυτικά για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της Τετάρτης, τονίζοντας πως συμφώνησαν να σταματήσουν τους εκατομμύρια θανάτους και να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, είμαι σίγουρος, πως θα είναι επιτυχείς».

«Ένα απλό τηλεφώνημα δεν θα τερματίσει ως δια μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία», σχολιάζει ο ανταποκριτικής του BBC στη Μόσχα Steve Rosenberg. «Οι συνομιλίες μπορούν τώρα να ξεκινήσουν, αλλά το πότε ακριβώς και το πώς θα ολοκληρωθούν δεν είναι σαφές».

Όπως σημειώνει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι σαν διπλωματική νίκη απλώς και μόνο με τη διεξαγωγή αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας - ειδικά αν αναλογιστεί κανεί πως πριν από τρία χρόνια βρισκόταν σε πολιτική απομόνωση.

Από την απομόνωση στις υποσχέσεις για ανταλλαγή επισκέψεων

Η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία τον είχε μετατρέψει σε «παρία»: Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία για την «παράνομη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας», ενώ το Κρεμλίνο επλήγη από χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι σκέφτεται για τον Ρώσο ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν ως «δικτάτορα» και «καθαρόαιμο εγκληματία», ενώ από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν υπήρξε καμία ευθεία επικοινωνία των δύο ανδρών.

Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσινγκτον έφερε αλλαγή ύφους, αλλαγή γλώσσας - και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Ο Τραμπ διαμηνύει τις τελευταίες εβδομάδες πως θέλει να «συνεργαστεί, πολύ στενά» με τον Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ελπίζει ότι σύντομα θα ανταλλάξουν επισκέψεις. Προφανώς, το ίδιο επιθυμεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήδη προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα.

Εάν η επίσκεψη αυτή πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στις αμερικανορωσικές σχέσεις, αφού για περισσότερο από μία δεκαετία κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει πατήσει το πόδι του στη Μόσχα.

Από πολλές απόψεις ο Πούτιν έχει ήδη πάρει αυτό που θέλει - την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, ενδεχομένως με το Κίεβο και τις Βρυξέλλες σε ρόλο παρατηρητών - καθώς και την ευκαιρία να επιστρέψει στην κεντρική σκηνή της διεθνούς πολιτικής.

Είναι πραγματικά έτοιμος για συμβιβασμό ο Πούτιν;

Αυτό που παραμένει ασαφές ωστόσο είναι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί ο Πούτιν: Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά πάντα παραπέμπουν στη λεγόμενη ειρηνευτική πρόταση του Πούτιν του Ιουνίου 2024, η οποία μοιάζει περισσότερο με τελεσίγραφο.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Ρωσία θα μπορούσε να κρατήσει όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει, καθώς και κάποια άλλα εδάφη που βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Συν τοις άλλοις, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα καταργούνταν.

Όπως το έθεσε μια ρωσική εφημερίδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες. Αλλά με τους δικούς της όρους: «Αν αφήσετε τη διπλωματία, ουσιαστικά αυτό ονομάζεται τελεσίγραφο».

www.dnews.gr