Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος


Για 14η μέρα μαίνεται η φωτιά στο Παπίκιο Όρος της Ροδόπης, έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Πλέον η φωτιά από την Τετάρτη επεκτείνεται σε δύο μέτωπα τόσο προς Βορρά, έχοντας περάσει στη Βουλγαρική Επικράτεια όσο και προς το Νότο και τις κατοικημένες περιοχές του Δήμου Ιάσμου, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις.

Η φωτιά ξέσπασε στις 22 Οκτωβρίου σε δύσβατο σημείο στην κορυφογραμμή του όρους, ενώ εστίες φωτιάς βρίσκονται διάσπαρτες στο βουνό. Ο καπνός είναι ορατός από την πόλη της Κομοτηνής, όπως και οι στάχτες στα σπίτια, που έφτασαν μέχρι και την Ξάνθη.

Μάλιστα, καταγράφεται τεράστια αγανάκτηση για τις ευθύνες της πολιτείας και την αδράνεια όλων αυτών των ημερών, την έλλειψη ικανών εναέριων μέσων αλλά και για την πλήρη απουσία των τοπικών φορέων και, ειδικά της Περιφέρειας και των κυβερνητικών παραγόντων της περιοχής.

 

Οι κάτοικοι στρέφονται κατά του αθηνοκεντρικού κράτους, λέγοντας ότι έχει ξεχαστεί η περιφέρεια και μάλιστα η ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

To πρωί της Πέμπτης, μετά από 13 μέρες φωτιάς, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ενώ ο οικείος Δήμος Ιάσμου έχει διαθέσει προσωπικό και μηχανήματα για την κατάσβεση.

Τι απαντά η πυροσβεστική 

Στο ερώτημα των κατοίκων της περιοχής γιατί δεν επιχειρούν περισσότερα εναέρια μέσα, την απάντηση έδωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Κούκουρας.

Πρώτον εξήγησε ότι τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε πλαγιές, ρέματα και χαράδρες καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας.

 
Πηγή: boreiosellas.gr