«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Το ψωμοτύρι έγινε... χαβιάρι καθώς το παραδοσιακό πρόχειρο κολατσιό, έφτασε να πωλείται σαν… προϊόν πολυτελείας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις.

 

Δύο φορές αυξημένη η τιμή του ψωμιού, έχει ήδη πιέσει τα νοικοκυριά, και οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι με κόπο θα καταφέρουν να συγκρατήσουν την τιμή του μετά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Τα αρτοποιεία της χώρας προσπαθούν να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Αν αυξήσουν την τιμή του ψωμιού, θα χάσουν πολλούς πελάτες. Αν την συγκρατήσουν, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα.

Υπεύθυνη αρτοποιείου σχολιάζει σχετικά: «Εμείς έχουμε κρατήσει μια αύξηση προς τον πελάτη μηδαμινή γιατί σεβόμαστε και τον καταναλωτή. Από εκεί και πέρα κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αν όλα αυξάνονται, κάποια στιγμή θα υποστεί κι άλλη αύξηση».

Την ίδια ώρα, η τιμή της φέτας έχει πάρει την ανηφόρα και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να συγκρατηθεί.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το γάλα από 1,40 €/κιλό -1,60€/κιλό. Από το τυροκομείο η φέτα «φεύγει» με τιμή 8,5€/κιλό και ο καταναλωτής τη βρίσκει στο ράφι του σούπερ μάρκετ από 10,40-15 €/κιλό.

 

«Οι υψηλές τιμές του γάλακτος, λόγω των ακριβών ζωοτροφών, και το αυξημένο κόστος της μεταποίησης, λόγω ενέργειας και καυσίμου, οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις τα τυροκομικά προϊόντα και ειδικά τη φέτα» υποστήριξε ο πρόεδρος «ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ» και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατόλιας.

 

Η τιμή της φέτας

Σήμερα η φέτα Καλαβρύτων πωλείται από 10,40 – 12,38€/κιλό, η φέτα Τριπόλεως από 11,13 – 12,08 €/κιλό και η φέτα Ηπείρου από 11,00 – 15,00€/κιλό.

Πηγή: dikaiologitika.gr