Η φούσκα των ακινήτων και τα ενοίκια στο θεό – Μια αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική στρέβλωση

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται φέτος με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης χάρη στα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.

Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος στέγης και ειδικότερα το κόστος ενοικίων.....

 έχουν φτάσει σε τρελά ύψη, αποτελώντας ανασχετικό παράγοντα και τροχοπέδη για χιλιάδες νοικοκυριά.

Πολύ περισσότερο για νέους ανθρώπους, για νέα ζευγάρια, φοιτητές, απόφοιτους που κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα και φυσικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού.

Οι κοινωνικές αυτές κατηγορίες βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται από την πανάκριβη και στρεβλή αγορά κατοικίας, η οποία επικαλούμενη λόγους ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού, αλλά και ελλείμματος σε μικρά διαμερίσματα, έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε πρωτοφανή και απαράδεκτα ύψη, στις περισσότερες ελληνικές πόλεις.

Τα ακίνητα βέβαια στο κέντρο της Αθήνας είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, με αύξηση άνω του 40% την τελευταία τετραετία.

Η ελληνική οικονομία έχει δείξει αντοχές, παρουσιάζοντας σημαντική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός όμως είναι κοντά σε υψηλό 30 ετών στο 12%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα δε με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης στέγασης που αντανακλά τα ενοίκια και τα κόστη των στεγαστικών δανείων, έκανε άλμα 35,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί κατά 30,5% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%.

Όλα αυτά, όχι απλώς συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά το εξανεμίζουν ολοένα και περισσότερο. Και ο χειμώνας είναι μπροστά μας…

radar.gr