Κάνουν το τσίπουρο... σαμπάνια

Ο φόρος στο κρασί «μέθυσε» την κυβέρνηση. Εδώ και έναν χρόνο άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα πράττει. Τέτοια εποχή πέρυσι στελέχη της άρχισαν δειλά-δειλά να παραδέχονται ότι η φορολογία στους ελληνικούς οίνους όχι απλώς δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά οδήγησε και σε μεγάλη απώλεια δημοσίων εσόδων καθώς σημαντικό ποσοστό των παραγωγών στράφηκε στη μαύρη αγορά.

Ο ένας μετά τον άλλον κυβερνητικοί παράγοντες, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος άλλωστε είχε εμφανιστεί εξαρχής απόλυτα αντίθετος στην επιβολή αυξημένης φορολογίας στο κρασί, έως την καθ' ύλην αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, με δημόσιες τοποθετήσεις δήλωναν την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει ένα τέλος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Οι προθεσμίες όμως για την κατάργησή του διαρκώς άλλαζαν - εντός του καλοκαιριού, μετά τον τρύγο, στο τέλος του έτους, στις αρχές του επόμενου κλπ. - και τελικά το «χαράτσι» παραμένει έως σήμερα.
Και τώρα έρχεται να ανάψει νέες «φωτιές» η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει μεν... πάγο στον ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στα κρασιά, αλλά ως αντιστάθμισμα να τον επιβάλει στο τσίπουρο (χύμα ή εμφιαλωμένο) ως ισοδύναμο μέτρο. «Το 80% της κατανάλωσης τσίπουρου ή τσικουδιάς στην Ελλάδα διακινείται χύμα» αναφέρει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Ευάγγελος Σίκαλος.

Οι μικροί αποσταγματοποιοί


Παράγεται από μικρούς αποσταγματοποιούς, τους λεγόμενους «διήμερους», οι οποίοι εξαιρούνται από τη βαριά φορολογία και καταβάλλουν φόρο μόλις 57 λεπτά, έναντι 12,5 ευρώ που δίνουν ανά άνυδρο λίτρο (100% οινόπνευμα) οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί τσίπουρου οι οποίοι το πωλούν σε εμφιαλωμένες σφραγισμένες συσκευασίες.
«Είναι δυσβάστακτος ο φόρος που πληρώνουν οι επαγγελματίες και πολύ φοβούμαστε ότι θα αυξηθεί. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου» σημειώνει ο κ. Σίκαλος. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών, «η κυβέρνηση κινείται εκ του ασφαλούς όταν προσανατολίζεται στην αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί». Αλλωστε, όπως λένε χαρακτηριστικά, η υπόθεση έχει πάρει τον δύσκολο δρόμο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), με την Κομισιόν να ζητεί εξίσωση του φόρου στο τσίπουρο με τα περίπου 25 ευρώ που επιβάλλεται στα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κ.ά.).

Επιχειρήματα


Ειδικότερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο ΔΕΕ (η διαδικασία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2015), καθώς θεωρεί ότι αυθαίρετα μείωσε τον συντελεστή ΕΦΚ στο τσίπουρο και στην τσικουδιά (50% στα εμφιαλωμένα και 6% στα χύμα), παρά τα όσα ορίζει ο κανονισμός 1576/89.  Η ελληνική πλευρά απέστειλε προ ημερών τα επιχειρήματά της και στις 11 Ιουνίου αναμένεται να έχει έρθει η απάντηση της Κομισιόν. Οι έλληνες νομικοί του υπουργείου Εξωτερικών έχουν δύο μήνες για την ανταπάντηση, αν και στελέχη της κυβέρνησης που γνωρίζουν την υπόθεση εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξα και θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να γλιτώσει η χώρα μια νέα καταδίκη.

Η Ελλάδα το 2001 είχε κερδίσει τη μάχη για το ούζο και επιχειρεί τώρα να πείσει ότι εκείνη η υπόθεση έχει κοινά σημεία με την ιστορία του τσίπουρου. Οπως εξηγούν όμως έγκριτοι νομικοί, οι δύο υποθέσεις διαφέρουν καθώς το ούζο παράγεται με διαφορετικό τρόπο από το τσίπουρο, ο οποίος περιγράφεται σαφώς στον κανονισμό: «Να λαμβάνεται με σύμμειξη αλκοολών που έχουν αρωματιστεί, με απόσταξη ή διαβροχή, με σπόρους άνισου και ενδεχόμενα μάραθου, μαστίχα και άλλους αρωματικούς σπόρους, φυτά και καρπούς».


Δύσκολα θα πείσουμε


Το τσίπουρο όμως παράγεται «με απόσταγμα στέμφυλων σταφυλής» και σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα κακώς εφαρμόζει μειωμένο ΕΦΚ, καθώς αντίστοιχα ποτά στα κράτη-μέλη της ΕΕ φορολογούνται κανονικά, δηλαδή με περίπου 25 ευρώ. Η ελληνική πολιτεία είχε προτείνει στην Κομισιόν να φορολογεί με τον ίδιο μειωμένο συντελεστή του ελληνικού τσίπουρου και τα εισαγόμενα ποτά που μοιάζουν με αυτό, όπως η γκράπα κ.ά. «Ωστόσο, ούτε αυτό κάναμε και σίγουρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της δεν θα το αφήσει ασχολίαστο, παρότι αρχικά δεν είχε συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη πρόταση» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά την υπόθεση.
«Στην Ελλάδα πας σε μια ταβέρνα και λες "φέρε ένα ούζο". Αν δεν έχει παραγγέλνεις τσίπουρο. Ομως, το γεγονός ότι ούζο και τσίπουρο καταναλώνονται από τους Ελληνες με τον ίδιο τρόπο δεν αφορά την Κομισιόν. Αυτό δεν είναι επιχείρημα, δεν τους ενδιαφέρουν οι καταναλωτικές μας συνήθειες. Εμείς στείλαμε ένα πολύ καλό υπόμνημα με στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους, αλλά δύσκολα θα πείσουμε τους Ευρωπαίους» αναφέρει η ίδια νομική πηγή.Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου παραδέχεται ότι υπάρχουν πιέσεις για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και για αύξηση του ΕΦΚ σε τσίπουρο και τσικουδιά από την Κομισιόν. Οπως αναφέρει, δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις, η κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με την Κομισιόν αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου.    tovima.gr/