Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάνουν το τσίπουρο... σαμπάνια

Ο φόρος στο κρασί «μέθυσε» την κυβέρνηση. Εδώ και έναν χρόνο άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα πράττει. Τέτοια εποχή πέρυσι στελέχη της άρχισαν δειλά-δειλά να παραδέχονται ότι η φορολογία στους ελληνικούς οίνους όχι απλώς δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά οδήγησε και σε μεγάλη απώλεια δημοσίων εσόδων καθώς σημαντικό ποσοστό των παραγωγών στράφηκε στη μαύρη αγορά.

Ο ένας μετά τον άλλον κυβερνητικοί παράγοντες, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος άλλωστε είχε εμφανιστεί εξαρχής απόλυτα αντίθετος στην επιβολή αυξημένης φορολογίας στο κρασί, έως την καθ' ύλην αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, με δημόσιες τοποθετήσεις δήλωναν την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει ένα τέλος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Οι προθεσμίες όμως για την κατάργησή του διαρκώς άλλαζαν - εντός του καλοκαιριού, μετά τον τρύγο, στο τέλος του έτους, στις αρχές του επόμενου κλπ. - και τελικά το «χαράτσι» παραμένει έως σήμερα.
Και τώρα έρχεται να ανάψει νέες «φωτιές» η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει μεν... πάγο στον ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στα κρασιά, αλλά ως αντιστάθμισμα να τον επιβάλει στο τσίπουρο (χύμα ή εμφιαλωμένο) ως ισοδύναμο μέτρο. «Το 80% της κατανάλωσης τσίπουρου ή τσικουδιάς στην Ελλάδα διακινείται χύμα» αναφέρει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Ευάγγελος Σίκαλος.

Οι μικροί αποσταγματοποιοί


Παράγεται από μικρούς αποσταγματοποιούς, τους λεγόμενους «διήμερους», οι οποίοι εξαιρούνται από τη βαριά φορολογία και καταβάλλουν φόρο μόλις 57 λεπτά, έναντι 12,5 ευρώ που δίνουν ανά άνυδρο λίτρο (100% οινόπνευμα) οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί τσίπουρου οι οποίοι το πωλούν σε εμφιαλωμένες σφραγισμένες συσκευασίες.
«Είναι δυσβάστακτος ο φόρος που πληρώνουν οι επαγγελματίες και πολύ φοβούμαστε ότι θα αυξηθεί. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου» σημειώνει ο κ. Σίκαλος. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών, «η κυβέρνηση κινείται εκ του ασφαλούς όταν προσανατολίζεται στην αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί». Αλλωστε, όπως λένε χαρακτηριστικά, η υπόθεση έχει πάρει τον δύσκολο δρόμο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), με την Κομισιόν να ζητεί εξίσωση του φόρου στο τσίπουρο με τα περίπου 25 ευρώ που επιβάλλεται στα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κ.ά.).

Επιχειρήματα


Ειδικότερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο ΔΕΕ (η διαδικασία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2015), καθώς θεωρεί ότι αυθαίρετα μείωσε τον συντελεστή ΕΦΚ στο τσίπουρο και στην τσικουδιά (50% στα εμφιαλωμένα και 6% στα χύμα), παρά τα όσα ορίζει ο κανονισμός 1576/89.  Η ελληνική πλευρά απέστειλε προ ημερών τα επιχειρήματά της και στις 11 Ιουνίου αναμένεται να έχει έρθει η απάντηση της Κομισιόν. Οι έλληνες νομικοί του υπουργείου Εξωτερικών έχουν δύο μήνες για την ανταπάντηση, αν και στελέχη της κυβέρνησης που γνωρίζουν την υπόθεση εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξα και θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να γλιτώσει η χώρα μια νέα καταδίκη.

Η Ελλάδα το 2001 είχε κερδίσει τη μάχη για το ούζο και επιχειρεί τώρα να πείσει ότι εκείνη η υπόθεση έχει κοινά σημεία με την ιστορία του τσίπουρου. Οπως εξηγούν όμως έγκριτοι νομικοί, οι δύο υποθέσεις διαφέρουν καθώς το ούζο παράγεται με διαφορετικό τρόπο από το τσίπουρο, ο οποίος περιγράφεται σαφώς στον κανονισμό: «Να λαμβάνεται με σύμμειξη αλκοολών που έχουν αρωματιστεί, με απόσταξη ή διαβροχή, με σπόρους άνισου και ενδεχόμενα μάραθου, μαστίχα και άλλους αρωματικούς σπόρους, φυτά και καρπούς».


Δύσκολα θα πείσουμε


Το τσίπουρο όμως παράγεται «με απόσταγμα στέμφυλων σταφυλής» και σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα κακώς εφαρμόζει μειωμένο ΕΦΚ, καθώς αντίστοιχα ποτά στα κράτη-μέλη της ΕΕ φορολογούνται κανονικά, δηλαδή με περίπου 25 ευρώ. Η ελληνική πολιτεία είχε προτείνει στην Κομισιόν να φορολογεί με τον ίδιο μειωμένο συντελεστή του ελληνικού τσίπουρου και τα εισαγόμενα ποτά που μοιάζουν με αυτό, όπως η γκράπα κ.ά. «Ωστόσο, ούτε αυτό κάναμε και σίγουρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της δεν θα το αφήσει ασχολίαστο, παρότι αρχικά δεν είχε συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη πρόταση» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά την υπόθεση.
«Στην Ελλάδα πας σε μια ταβέρνα και λες "φέρε ένα ούζο". Αν δεν έχει παραγγέλνεις τσίπουρο. Ομως, το γεγονός ότι ούζο και τσίπουρο καταναλώνονται από τους Ελληνες με τον ίδιο τρόπο δεν αφορά την Κομισιόν. Αυτό δεν είναι επιχείρημα, δεν τους ενδιαφέρουν οι καταναλωτικές μας συνήθειες. Εμείς στείλαμε ένα πολύ καλό υπόμνημα με στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους, αλλά δύσκολα θα πείσουμε τους Ευρωπαίους» αναφέρει η ίδια νομική πηγή.Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου παραδέχεται ότι υπάρχουν πιέσεις για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και για αύξηση του ΕΦΚ σε τσίπουρο και τσικουδιά από την Κομισιόν. Οπως αναφέρει, δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις, η κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με την Κομισιόν αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου.    tovima.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Μπαρμπούνια γεμιστά - *ΥΛΙΚΑ(για 4 άτομα)* 12 μέτρια μπαρμπούνια, καθαρισμένα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τα καθαρίσει) 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 8 παξιμαδάκια κ...
    Πριν από 7 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

H πανδημία εντείνει το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέους και μορφωμένους να έχουν μεταναστεύσει, απόρροια και της 10ετούς κρίσης, και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως το δημογραφικό αδιέξοδο της χώρας, το οποίο εντάθηκε από την έλευση της πανδημίας, αποτελεί ένα από τα

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς!

ΥΛΙΚΑ 250 γρ βούτυρο γάλακτος 3 αυγά 1/2 κιλό ζάχαρη 250 γρ γάλα 1/2 φακελάκι αμμωνία ξύσμα 1 λεμονιού 3 βανίλιες 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν σπάνιοι τάφοι της περιόδου πριν από τα βασίλεια των Φαραώ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.  Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.  

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης...

Γεννήθηκε και γέννησε προσδοκίες για μια νέα εποχή στην οποία οι πολίτες θα είχαν απεριόριστες δυνατότητες να ελέγχουν την εξουσία, να εκφράζουν απόψεις, να συμμετέχουν στα κοινά, να αντιπαρατίθενται στο...

Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αβγά 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)  

Τουρισμος Ξενοδοχεία: «Καμπανάκι» για ρευστότητα και μηδενικές κρατήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χτυπούν οι ξενοδόχοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές. Από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές.

Ένας τρόπος που «βαπτίζονται» ελληνικά τα αμύγδαλα Αφγανιστάν

Κάτι τρέχει με το ελληνικό αμύγδαλο, καθώς, η εγχώρια παραγωγή συνεχώς μειώνεται, κυρίως λόγω των διαδοχικών ετών ζημιάς που καταγράφονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές εξαιτίας παγετού και δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή οι ποσότητες που φθάνουν στην αγορά συνοδευόμενες μάλιστα από παραστατικά «εγχώριας παραγωγής» δείχνουν πολλαπλάσιες αυτών που δικαιολογούνται από τα πραγματικά δεδομένα.