Η Ισπανία φέρνει φόρο 100% στις αγορές ακινήτων από κατοίκους εκτός ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοινώνει δέσμη μέτρων ως απάντηση στην οργή των Ισπανών για την αύξηση του κόστους στέγασης.

Η Ισπανία σχεδιάζει να επιβάλει φόρο έως και 100% στα ακίνητα που αγοράζονται από κατοίκους εκτός της ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης στη χώρα.

Το μέτρο είναι ένα από τα 12 που παρουσίασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει την αυξανόμενη οργή για το κόστος στέγασης που έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα από τις δυνατότητες πολλών Ισπανών.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι το κόστος στέγασης αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, αφού οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευτεί κατά 48% την τελευταία δεκαετία σε όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

«Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: να μην γίνει μια κοινωνία διαιρεμένη σε δύο τάξεις, τους πλούσιους ιδιοκτήτες και τους φτωχούς ενοικιαστές», δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ στη Μαδρίτη.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση της προσφοράς κοινωνικής στέγασης, την παροχή κινήτρων σε όσους ανακαινίζουν και νοικιάζουν κενά ακίνητα σε προσιτές τιμές και την πάταξη των εποχικών μισθώσεων. Στην Ισπανία μόλις το 2,5% των κατοικιών προορίζεται για κοινωνική στέγαση, ποσοστό που υστερεί δραστικά σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Φρένο στους αγοραστές εκτός ΕΕ

Η Ισπανία αποτελεί εδώ και καιρό δημοφιλή προορισμό για αγοραστές εξοχικών κατοικιών από χώρες εκτός ΕΕ, με κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Μαρόκου να συρρέουν για να αγοράσουν ακίνητα σε μέρη όπως η Ίμπιζα, η Μαρμπέγια και η Βαρκελώνη.

Ο Σάντσεθ περιέγραψε τον φόρο έως και 100% ως «πρωτοφανή» στην ισπανική ιστορία. «Για να δώσουμε μια ιδέα, μόνο το 2023 κάτοικοι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν περίπου 27.000 σπίτια και διαμερίσματα στην Ισπανία. Και δεν το έκαναν για να ζήσουν σε αυτά, δεν το έκαναν για να έχουν οι οικογένειές τους ένα μέρος για να ζήσουν, το έκαναν για να κερδοσκοπήσουν, για να βγάλουν χρήματα από αυτά, κάτι που εμείς - με δεδομένη την έλλειψη κατοικιών που αντιμετωπίζουμε - προφανώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Ωστόσος, αναλυτής ανέφερε στους Financial Times ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές ακινήτων δημιουργώντας «αβεβαιότητα και θόρυβο» με μια πρόταση που έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει νόμος.

Η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης στοχεύει επίσης τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Δεν είναι δίκαιο όσοι έχουν τρία, τέσσερα, πέντε διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση να πληρώνουν λιγότερους φόρους από τα ξενοδοχεία», δήλωσε ο Σάντσεθ.

«Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, το οποίο απαιτεί μια αποφασιστική απάντηση, με τους δημόσιους θεσμούς στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian                 www.dnews.gr