«Έρχονται», «φεύγουν», εισηγούνται και ψηφίζονται νομοσχέδια τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το Υπουργείο Εργασίας, και ουδείς δεν παίρνει χαμπάρι!
Αυτή τη φορά, ο Πάνος Τσακλόγλου φέρνει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο «σκούπα» για την επίλυση πολλών εκκρεμοτήτων και προβλημάτων μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζητήματα, όπως οι συντάξεις χηρείας, οι ενιαίες παροχές σε χρήμα των ταμείων, το εργόσημο, αλλά και η επέκταση της αναγνώρισης πλασματικών ετών και στις επικουρικές συντάξεις.
Αυτές οι αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό
1. Αλλαγές στο εργόσημο: Θέσπιση ανώτερου πλαφόν και πληρωμές on line μέσω πλατφόρμας και τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος
2. Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων: Οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό από το 2025 και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων
Ο νέος τρόπος υπολογισμού αναμένεται να δώσει υψηλότερες συντάξεις, καθώς η αύξηση στους μισθούς κινείται, υπό κανονικές προϋποθέσεις, πάνω από τον πληθωρισμό. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025. Με αυτόν τον μισθό θα πολλαπλασιαστεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης που έχει και θα προκύψει η ανταποδοτική σύνταξη.
3. Περικοπές στις συντάξεις χηρείας: Η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα για λόγους ισονομίας, καθώς ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ από το 2020. Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία σύμφωνα με τον νόμο θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις: Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει τη σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Ετσι θα μπορεί να επιλέξει τη μείωση της μικρότερης σύνταξης. Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (436,40 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.
4. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθενείας: Στόχος η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του. Με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού, οι γενναιόδωρες παροχές που εξακολουθούν να καταβάλλονται, παρά την ενοποίηση των Ταμείων, θα περιοριστούν, με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλο μέρος των προνομίων που απολαμβάνουν. Ο νέος κανονισμός θα αλλάξει άρδην τον χάρτη των επιδομάτων, διαμορφώνοντας ενιαίους κανόνες για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ, με βασικό άξονα τις μικρές αυξήσεις στα ποσά που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑΕΤΑΜ. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος κανονισμός παροχών είναι σε εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οπότε ενσωματώθηκαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι:
• Οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων
• Θέσπιση ανώτερου πλαφόν και πληρωμές εργοσήμου online μέσω πλατφόρμας
• Λήψη επικουρικής σύνταξης με εξαγορά πλασματικών ετών για όσους δεν εχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο των 15 ετών που απαιτείται
• Καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ
www.newsbreak.gr