Στοπ στις προσλήψεις και αύξηση φτηνών υπερωριών

Από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της υπερεργασίας, των υπερωριών, των νυκτερινών και των αργιών προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα μειώσει τις μελλοντικές συντάξεις, θα αφαιρέσει πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα- εκτιμάται ετήσιο κόστος 20 εκ. ευρώ- περιορισμό προσλήψεων αφού γίνονται φτηνότερες οι υπερωρίες και εξαναγκασμό των εργαζομένων να εργάζονται υπερωρίες.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος όπως μας εξηγεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι πάντα θετική εξέλιξη αρκεί να μην εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι σε υπερωρίες και να υπάρχει ισορροπία και από τα δύο μέρη.

Σύμφωνα με τις ενστάσεις των ειδικών, το νέο μέτρο οδηγεί σε:

- Μείωση των μελλοντικών συντάξεων, καθώς συντελεστής υπολογισμού λαμβάνει υπόψιν το σύνολο των μικτών αποδοχών, με το μισθολογικό όφελος να είναι ελάχιστο για τους εργαζόμενους.

Αφαίρεσή πόρων από το ασφαλιστικό συστημα. Για πρώτη φορά, η μείωση αφορά σε εισφορές οι οποίες κατευθύνονται προς το συνταξιοδοτικό σύστημα με κόστος 20 εκ. ευρώ.

- Φρένο στις προσλήψεις για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών, καθώς σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ο περιορισμός του κόστους των υπερωριών συμβάλλει στην χρήση του υπάρχοντος προσωπικού.

Το μέλος της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος μας εξηγεί τις παγίδες που κρύβει μια τέτοια ρύθμιση:

1. Περισσότερα καθαρά, λιγότερες συντάξεις:

Οι εργαζόμενοι θα δουν λίγα ευρώ παραπάνω στο πορτοφόλι τους. Τι κι αν αυτά τα ευρώ λείψουν από τις συντάξεις τους αργότερα; Ποιος σκέφτεται το μέλλον όταν μπορεί να αγοράσει έναν καφέ παραπάνω τώρα;

2. Οι εργοδότες τρίβουν τα χέρια τους:

Μειωμένο κόστος υπερωριών; Τέλεια! Γιατί να προσλάβεις παραπάνω προσωπικό όταν μπορείς να ξεζουμίσεις το υπάρχον με λιγότερες εισφορές; Η ανεργία; Μικρή λεπτομέρεια.

3. Το ασφαλιστικό σύστημα «αντέχει»:

Φυσικά και αντέχει, αφού προφανώς δεν χρειάζεται σταθερή χρηματοδότηση! Οι μειωμένες εισφορές είναι μόνο μια μικρή τρύπα στη βάρκα – και όλοι ξέρουμε πόσο καλά πλέουν οι βάρκες με τρύπες.

4. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η μαγική λύση!

Τώρα που οι υπερωρίες δηλώνονται ψηφιακά, όλα λύνονται! Γιατί να νοιαζόμαστε για τις εισφορές, όταν μπορούμε να τις βλέπουμε να μειώνονται σε πραγματικό χρόνο;
Αν συνεχίσουμε έτσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο… αφού δε θα χρειάζεται να ξοδεύουν ώρες υπολογίζοντας τη σύνταξή τους – δε θα υπάρχει τίποτα να υπολογίσουν!

Η νέα ρύθμιση

Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης, ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση επί του ωρομισθίου. Η υπερεργασία (δηλαδή η μία παραπάνω ώρα απασχόλησης) αμείβεται με προσαύξηση 20%, η υπερωρία (δηλαδή από την 9η έως και την 12η ώρα) αμείβεται με προσαύξηση 40%, η νυκτερινή απασχόληση αμείβεται με 25% προσαύξηση και η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες αμείβεται με 75% προσαύξηση. Μέχρι σήμερα, με τα αντίστοιχα ποσοστά προσαυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτές τις ώρες απασχόλησης. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την αναμόρφωση των εισφορών υπερωριών, υπερεργασίας, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης Κυριακές και αργίες των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, προκειμένου ο υπολογισμός τους να γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην κανονική οκτάωρη απασχόληση, και όχι βάσει του ποσοστού της καταβαλλόμενης στον εργαζόμενο προσαύξησης.

Παράδειγμα 1: για εργαζόμενο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1,342 ευρώ, ο οποίος λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 1,570 ευρώ μεικτά ετησίως (130.8 ευρώ μηναίως) από υπερεργασία ή και υπερωρίες, οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 552 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 212 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 340 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 425 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 23%, με το όφελος του εργαζόμενου να υπολογίζεται περίπου σε 49 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 78 ευρώ ετησίως.

Παράδειγμα 2: για εργαζόμενο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1,342 ευρώ, εάν απασχολείται νυχτερινά και αργίες με υπερεργασία και υπερωρίες και για τους λόγους αυτούς λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 7,862 ευρώ μεικτά ετησίως (655.23 ευρώ μηναίως), οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 2,764 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 1,064 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 1,700 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 1,715 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 38%, με το όφελος του εργαζόμενου να υπολογίζεται περίπου σε 403 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 645 ευρώ ετησίως.

www.dnews.gr