Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Μααμούλ με χουρμάδες.Λιβανέζικα μπισκότα με ξεχωριστή γεύση

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο ή φυτίνη
  • 1 κούπα γάλα σε σκόνη
  • 1 κούπα νερό
  • 2 μεγάλες κουταλιές ζάχαρη
  • 1 μεγάλη κουταλιά ανθόνερο
  • 1 μεγάλη κουταλιά ροδόνερο
  • 1 μικρή κουταλιά ξηρή μαγιά
  • 1 μικρή κουταλιά baking powder
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου κάρδαμο
  • 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
  • 600 γρ. χουρμάδες
  • 3 μεγάλες κουταλιές βούτυρο
  • 1 μικρό κουταλάκι κανέλα
  • 1 μεγάλη κουταλιά ροδόνερο
  • 1/2 κούπα σουσάμι (προαιρετικά)
Για το πασπάλισμα
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη             

    Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά αλεύρι, σιμιγδάλι, αλεσμένο μαχλέπι, αλάτι, και  αλεσμένο κάρδαμο.
  • Ζεματάμε την φυτίνη (ή το βούτυρο) στη φωτιά και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα (προσέχοντας μην καούμε).
  • Όταν προσθέσουμε όλη τη φυτίνη τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθεί καλά η φυτίνη με το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
  • Zυμώνουμε ελαφρά να έχουμε μια λεία ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη σκεπασμένη με μια μεμβράνη για περίπου 7-10 ώρες.
  • Μετά από 7-10 ώρες, σε άλλο μπολ βάζουμε το νερό (να είναι χλιαρό), τη μαγιά, το baking powder, το ροδόνερο, το ανθόνερο, την σκόνη γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε την ζύμη στο μείγμα και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά και αλλάξει χρώμα η ζύμη (ασπρίζει).
  • Αφήνουμε την ζύμη ξανά σκεπασμένη με μια μεμβράνη στην άκρη να ξεκουραστεί για 3 ώρες.
  • Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες. Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαιράκι τους χουρμάδες.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τους κομμένους χουρμάδες, την κανέλα και το ροδόνερο. ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
  • Προσέχουμε να μην είναι δυνατή η φωτιά μην κάψουμε το μείγμα. Πατάμε το μείγμα με το ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν οι χουρμάδες και να γίνουν μια μάζα.
  • Χωρίζουμε τους χουρμάδες σε μερίδες των 15 γρ. περίπου και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφού περάσουν οι 2-3 ώρες, χωρίζουμε την ζύμη μας σε μερίδες των 30 γρ. και πλάθουμε σε μπαλάκια.
  • Πλάθουμε τα μπαλάκια σαν φωλιές και σε κάθε φωλιά βάζουμε μια μερίδα από τους χουρμάδες, κλείνουμε τις φωλιές και τα πλάθουμε ξανά με τα χέρια μας.
  • Εάν έχουμε καλούπι το λαδώνουμε ελαφρά και πατάμε τα μπαλάκια μέσα στο καλούπι να πάρουν το σχήμα του, εάν δεν έχουμε τα πατάμε από πάνω με ένα πιρούνι ώστε να έχουν κάποιο σχέδιο.
  • Χτυπάμε το καλούπι από την ανάποδη στον πάγκο να ξεκολλήσει και να πέσει το μααμούλ. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί ψησίματος και πάνω του τοποθετούμε τα μααμούλ αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από πάνω.
  • Πασπαλίζουμε τα ζεστά μααμούλ με την άχνη, τα αφήνουμε να κρυώσουν, μετά τα τοποθετούμε σε κουτιά που κλείνουν καλά ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα και η γεύση τούς, πασπαλίζουμε ξανά με την άχνη και κλείνουμε τα κουτιά.   www.newsbeast.gr