Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρασί, ούζο και τσίπουρο προτιμά ο Ελληνας "πότης"

Τα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας καταδεικνύουν ένα κρυφό πρόβλημα που βγαίνει όλο και περισσότερο στην επιφάνεια. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ένας στους τέσσερις ενήλικους Ελληνες (23,3%) αναφέρει ότι έζησε ως παιδί ή έφηβος με ...
κάποιον που έπινε υπερβολικά, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο (53,8%) δηλώνουν ότι έχουν φίλους ή γνωστούς που τα «τσούζουν» σε τακτική βάση. Ενας στους οκτώ ενήλικους άνδρες στην Ελλάδα (11,7%) αναφέρει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα προβληματικής χρήσης αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες. Μεταξύ των συμπτωμάτων αυτών, το αίσθημα ενοχής έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ, η αδυναμία να τελέσει το άτομο υποχρεωτικές δραστηριότητες εξαιτίας του αλκοόλ, αλλά και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών το πρωί.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συνεχής αύξηση των ατόμων που αιτούνται θεραπεία για προβληματική χρήση αλκοόλ. Το 2016, ειδικότερα, 670 άτομα απευθύνθηκαν σε μονάδες θεραπείας και αλκοολογικά ιατρεία που λειτουργούν στη χώρα μας, έναντι 597 το 2015, 546 το 2013 και 477 το 2011. Συμπεριλαμβάνοντας και όσους ακολουθούσαν ήδη κάποιο πρόγραμμα θεραπείας, αλλά και όσους ζήτησαν απλώς συμβουλές, το 2016 περίπου 3.000 άτομα με προβλήματα από τη χρήση αλκοόλ έλαβαν υπηρεσίες στις αρμόδιες δομές - ιατρεία της χώρας.
Ενα στα τρία άτομα με προβληματική χρήση αλκοόλ είναι είτε υπάλληλος γραφείου (δημόσιος υπάλληλος, τραπεζικός, ταμίας κ.ά.) είτε απασχολούμενος στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών (ξεναγός, μάγειρας, σερβιτόρος, κομμωτής) ή τεχνίτης (οικοδόμος, μαραγκός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ελαιοχρωματιστής). Στον αντίποδα είναι οι αγρότες (μόλις το 4,5% όσων αιτήθηκαν θεραπεία) και οι οδηγοί μέσων μεταφοράς (5%). Το κρασί, το ούζο, το τσίπουρο και η ρακή φαίνεται να προτιμώνται από τα άτομα που εισέρχονται σε θεραπεία σε σύγκριση με την μπίρα και τα υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ξενικής προέλευσης ποτά, όπως ουίσκι, βότκα, κονιάκ κ.ά. Ειδικά τα τελευταία φαίνεται να είναι «θύματα» της κρίσης, αφού η κατανάλωσή τους από τους προβληματικούς πότες μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια (από 27,1% το 2011 σε μόλις 13,9% το 2016). Στον αντίποδα, εν μέσω κρίσης αυξήθηκε η προτίμηση στα εγχώρια ούζο, τσίπουρο, ρακή (από 21,7% το 2011 σε 31,4% το 2016). Πάντως, σε γενικές γραμμές, η μέση μηνιαία δαπάνη για οινοπνευματώδη ποτά από τα ελληνικά νοικοκυριά μειώνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, από 18,18 ευρώ που ήταν το 2012 σε 16,35 ευρώ το 2016, με αντίστοιχη τάση μείωσης της μέσης μηνιαίας ποσότητας οινοπνευματωδών που αποκτάται από τα νοικοκυριά. Ως «θύματα» της κρίσης αναδεικνύονται η μπίρα και τα αλκοολούχα αναψυκτικά.
Λεκτική ή σωματική βία
Αξίζει να τονιστεί ότι ένα στα πέντε άτομα που εισήλθαν σε θεραπευτικό πρόγραμμα για το αλκοόλ δήλωσε ότι έχει εκδηλώσει λεκτική και σωματική βία σε μέλος/η της οικογένειάς του, ενώ πολύ συχνή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παραδέχθηκε το 49,5%. Στην Ελλάδα, το 2016, ένα στα τέσσερα θανατηφόρα τροχαία οφειλόταν σε μέθη. Ειδικότερα, από τα 753 θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2016, τα 167 (ποσοστό 22,2%) οφείλονταν σε οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Στα θετικά είναι ότι το ποσοστό αυτό μειώνεται σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη. Το 2015, το 27,6% των θανατηφόρων τροχαίων οφειλόταν σε μέθη και το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,5%.
Προβληματισμό προκαλεί η σημαντική μείωση των προγραμμάτων αγωγής υγείας του υπουργείου Παιδείας σε σχολεία για την πρόληψη νόμιμων ουσιών (κάπνισμα - αλκοόλ). Το σχολικό έτος 2015-2016 σε τέτοιου είδους προγράμματα συμμετείχαν μόλις δέκα μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 38 μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το σχολικό έτος 2014-2015 ήταν 127 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 89 μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πηγή:kathimerini.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου