Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

«Τεμπέληδες» της Ευρώπης οι Γερμανοί...

Μπορεί τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να έχουν κατηγορήσει πολλάκις τους Νοτιοευρωπαίους ως τεμπέληδες, ωστόσο η πραγματικότητα ίσως είναι διαφορετική, όπως διαφαίνεται από...

τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις ώρες εργασίας των ανθρώπων στη «γηραιά ήπειρο».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία λοιπόν, οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερες ώρες στη δουλειά τους σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους τους, καθώς ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη Γερμανία το 2017 ήταν 34,9 ώρες, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος άγγιζε τις 36,4 ώρες.

Την ίδια στιγμή, οι Πολωνοί (39,4 ώρες), οι Βούλγαροι (40 ώρες) και οι Έλληνες (40,7 ώρες) περνούν κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο χρόνο στη δουλειά τους κάθε εβδομάδα. Οι μόνες χώρες που έχουν να επιδείξουν λιγότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα συγκριτικά με τη Γερμανία, είναι η Ολλανδία (31,8 ώρες) και η Δανία (33,8 ώρες).

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φάλακ από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Εργασίας (Institute of Labor Economics-IZA) στη Βόννη, αιτιολόγησε τη μείωση στον μέσο όρο των ωρών εργασίας στη Γερμανία, αναφέροντας ότι αυτή αντανακλά εν μέρει το αυξανόμενο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των γυναικών, που είναι πιθανότερο να εργαστούν με μερική απασχόληση.

«Η Γερμανία μετατοπίζεται –πολύ αργότερα απ’ ό,τι οι σκανδιναβικές χώρες ή η Ολλανδία– από τα νοικοκυριά με έναν μισθό σε έναν πιο ισότιμο διαχωρισμό της εργασίας, αλλά και πάλι είναι μάλλον απίθανο και οι δύο σύντροφοι να έχουν πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο Φάλακ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας υπογράμμισε ότι η παραγωγικότητα των Γερμανών παραμένει 27 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου, η βουλευτής του Die Linke Τζέσικα Τάτι δήλωσε στο RND ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν πως οι λιγότερες ώρες καθιστούν πιο παραγωγική την εργασία.

Όπως υποστήριξε, οι περισσότερες ώρες «αυξάνουν τον κίνδυνο λαθών και ατυχημάτων και επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία των εργαζομένων... Αυτό δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των εργαζομένων, ούτε μπορεί να θεωρηθεί λογικό από την πλευρά των εργοδοτών»...

efsyn.gr